'Gewetenloze rasoplichter' Rob vult al 25 jaar het ene gat met het andere

31 mei om 10:00 • Aangepast 14 juni om 02:04
nl
“Je bent echt een sneu persoon. Als dit jouw bestaan is, dan is dat toch geen leven?!” Harde woorden, uitgesproken door Loes, een van de vele slachtoffers van Rob van H. Deze 'meesteroplichter', zoals Alberto Stegeman hem noemt, verscheen meerdere keren in tv-programma's als 'Undercover in Nederland' en 'Opgelicht'. Maar wie is deze man uit Boxtel die al ruim 25 jaar onverbeterlijk leeft van het geld van anderen?
Profielfoto van Eva de SchipperProfielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Zonder een blik op zijn slachtoffers in de zaal te werpen, loopt de 56-jarige Rob donderdagochtend naar zijn stoel in de rechtbank in Den Bosch. Uit niets blijkt dat het hier gaat om ‘een gewetenloze rasoplichter’, zoals de officier van justitie hem noemt. Het OM schetst een beeld van een man die op sluwe wijze in de levens kroop van zijn slachtoffers. “Hij ging relaties met ze aan, begaf zich in hun familiekring. Door hem raakten ze bijna dakloos of kregen ze ruzie met hun partner of vrienden.”

Een glansrijke loopbaan als oplichter
Van H. is met een busje vanuit de gevangenis in Grave naar Den Bosch gebracht. Hij zit momenteel een straf van vier jaar uit voor, jawel, oplichting. Ditmaal staat Rob terecht omdat hij zich onder meer voordeed als auto- en telefoonhandelaar en hij zichzelf omdoopte tot ‘miljonair’ die mensen kon helpen aan geld voor hun hypotheek. De totale schade? Zo'n 30.000 euro.

In 1997 werd Van H. voor het eerst veroordeeld voor oplichting. Vier slachtoffers ontvingen een schadevergoeding van ruim 23.000 euro en de oplichter verdween voor vijftien maanden achter de tralies. Het is het begin van ruim 25 jaar aan oplichtingspraktijken met tussenpozen in de gevangenis. Ronald, Ron, Bart… Allerlei valse namen komen voorbij tijdens de zitting. "Als het niet tot straffen zou leiden, zou je bijna zeggen: 'Het is een glansrijke loopbaan'", stelt de voorzitter van de rechtbank.

Voor het eerst hulp gezocht
Tijdens vorige rechtszaken kwam Rob niet opdagen of hield hij zijn mond. Dat is dit keer anders. “Ik heb echt spijt dat ik het zover heb laten komen. Absoluut. Ik had veel eerder aan de rem moeten trekken. Mensen hebben het niet verdiend, zijn altijd goed en hartelijk voor me geweest.”

Toch is de rechtbank kritisch. "Maakt u elke keer een kosten- batenanalyse?", vraagt een van de rechters. "Want u heeft steeds forse straffen gekregen. Is dat het waard?" Het is gaten vullen met gaten, geeft de verdachte aan. "De rekeningen blijven openstaan. Dus als je buitenkomt, begint alles weer van voor af aan. Om schoon schip te maken, moet ik eerst bij mezelf schoon schip maken."

Van H. zegt voor het laatst te hebben gewerkt in 2005 of 2006. "Het lijkt een soort levensstijl. U heeft jarenlang geleefd van wat u heeft binnengehaald met oplichting als ik uw strafblad bekijk", concludeert de voorzitter. "U leeft constant onder dreiging van ontmaskering." Van H. zelf lijkt te worstelen met zijn gewoontes. "Hoe stop je?," vraagt hij zich hardop af. "Dan moet je eerst toegeven waar je mee bezig bent.” De oplichter geeft aan dat hij wekelijks gesprekken voert. "Ik heb voor de eerste keer in mijn leven hulp gezocht." Een traumatische gebeurtenis uit het verleden zou enorme invloed hebben gehad. "Maar daar wil ik niet meer over vertellen."

Tattoo op bil
Een van zijn slachtoffers was een vrouw die haar hypotheek niet rond kreeg. Ze had snel zekerheid nodig, Rob van H. kon haar die zekerheid geven. Het eindresultaat? Het geld kwam er nooit. Wel kwamen er allerlei smoesjes. De vrouw heeft het huis nooit kunnen kopen. Haar ouders moesten een extra hypotheek nemen en zelf is ze in grote financiële problemen geraakt. Het slachtoffer heeft sindsdien last van paniek- en angstaanvallen.

Een greep uit het strafblad van Rob van H.:

• 1997: 15 maanden cel voor oplichting. 4 slachtoffers. Schade: 23.000 euro.

• 1998: 4 weken cel voor verduistering. Schade: 2.663 euro.

• 2002: 2 maanden cel voor oplichting

• 2004: 1,5 jaar cel voor oplichting. 4 slachtoffers. Schade: ruim 84.000 euro.

• 2010: gevangenisstraf van 3 jaar voor diefstal en oplichting. Schade: ruim 161.000 euro

• 2021: 4 jaar cel voor de oplichting van 5 slachtoffers in 2018 en 2019. Schade: 85.000 euro contant geld, voor ruim 17.000 euro aan kleding en verduisterde auto. Hij deed zich onder meer voor als miljonair en zei dat zijn bankpasje in een put was gevallen.

• 2024: strafeis van 4 jaar cel voor de oplichting van 4 slachtoffers: Schade: 35.000 euro.

Een andere vrouw zette ooit een tattoo op de bil van de oplichter. "Vijf jaar later kwam hij terug, nadat het uit was gegaan met zijn ex. Ik heb de tattoo toen weggewerkt met een cover-up", vertelt de vrouw in de gang van de rechtbank. "Jaren geleden had hij een vriendin van me verteld dat hij rijk was geworden in het vastgoed en dat hij onder meer een huis had in Frankrijk. Daardoor had ik al een bepaald beeld van hem." De tattoo-artiest en haar partner raakten bevriend met Van H. "Ik zit in de keukens en hij gaf aan dat hij keukenapparatuur kon opkopen", vertelt haar partner.

'Soms begon hij te schreeuwen'
Ook zou hij het stel aan een hypotheek helpen voor een pand dat hij had aangekocht in Maastricht. "Hij zou alles voor ons regelen en het gros betalen, als wij de btw van de keukenapparatuur op ons zouden nemen." Maar de apparatuur kwam nooit en elke keer had Van H. nieuwe excuses. "Soms begon hij te schreeuwen: 'Beseffen jullie wel wat ik allemaal voor jullie heb betaald en geregeld?!' Hij belde ons zelfs een keer midden in de nacht met het verhaal dat hij op straat stond en geen onderdak had. Toen hebben we een hotel voor hem geregeld."

In totaal maakte het stel 15.000 euro aan de oplichter over. Maar het bleef niet bij materiele schade voor de tattoo-artiest. De vrouw kreeg last van depressieve gevoelens en suïcidale gedachten.

De officier van justitie noemt Rob van H. 'een gewetenloze rasoplichter die hardnekkig door blijft gaan met het maken van slachtoffers'. Daarom hoorde hij opnieuw een maximale celstraf van 4 jaar tegen zich eisen. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!