Björn wil aan de slag in Europa: 'De ‘Ferry’s’ van deze wereld zijn echt'

1 juni 2024 om 17:00 • Aangepast 14 juni 2024 om 02:05
nl
Over een paar dagen mogen we weer naar de stembus. Op 6 juni kiezen we onze Europarlementariërs, de ‘Tweede Kamer’ van de Europese Unie. Wie zijn die Brabanders op de lijst en waarom zien zij hun toekomst in Europa? Vandaag Björn de Groot (38 ), hij staat op plek 11 voor de VVD.
Profielfoto van Tessel Linders
Geschreven door

Hij is geboren en getogen in Den Bosch en dus is Brabant voor Björn de Groot nooit ver weg. Zijn liefde voor worstenbroodjes bijvoorbeeld is er na zeven jaar werken in Brussel nog niet minder op geworden. Zijn route naar Brussel stippelde hij overigens helemaal zelf uit.

"Heel veel kopjes koffie drinken."

De Groot had een leuke baan bij het gerechtshof in Den Bosch. Toch kriebelde het. Tijdens zijn rechtenstudie was hij al bovenmatig geïnteresseerd in de Europese wet- en regelgeving. Hij besloot de stoute schoenen aan te trekken en gewoon te gáán, naar Brussel: “Om heel veel kopjes koffie te drinken met iedereen.”

Zijn werkzaamheden voor de JOVD, de jongerenafdeling van de VVD, kwamen daar uiteindelijk goed van pas. Via via kwam hij in contact met het team van Europarlementariër Jan Huitema en ging hij aan de slag op de afdeling Milieu en Landbouw. Sinds 2020 werkt hij binnen de Europese VVD-fractie als beleidsadviseur op Justitie en Veiligheid.

"De Brabantse aanpak is iets meer diplomatiek."

En ook hier komen zijn Brabantse roots goed van pas. “De Brabantse aanpak is iets meer diplomatiek kan je zeggen. Nederlanders zijn toch al snel recht voor zijn raap. De wegen om iets voor elkaar te krijgen in Brussel zijn niet recht, maar hobbelig. Veel praten, veel koffie: Brabanders zijn daar goed in.”

Want je moet nou eenmaal veel met elkaar in gesprek. "Communicatie is namelijk een belangrijke start voor een waardevolle samenwerking." De Groot wil Brussel dichter bij de Brabander brengen en hij is daarvoor veel op pad. “Brainport en ASML staan echt wel op het netvlies in Brussel. Heel belangrijk, maar er is meer dat aandacht verdient.”

Zo was hij deze week nog bij Aviolanda in Woensdrecht. Een bedrijf gespecialiseerd in onderhoud van vliegtuigen, ook voor defensie. “Daar werken ze nu met opleidingen die Europees gecertificeerd zijn. Mbo-vliegtuigtechniek waar heel Europa iets aan heeft.”

“Vanuit Son ben je eerder in Brussel dan vanuit Den Haag."

Het geeft aan dat Brussel veel dichterbij is dan veel mensen denken. “Vanuit Eindhoven ben je eerder in Brussel dan vanuit Den Haag, maar zo wordt het niet gevoeld. Daar zijn we zelf mede schuldig aan. Er werken weinig Nederlandse journalisten in Brussel dus de informatievoorziening is beperkt. In deze tijd van social media moeten we dat zelf ook beter oppakken door te laten zien waarmee we bezig zijn.”

Als hij wordt verkozen in het Europees Parlement heeft hij een aantal speerpunten. Zo wil De Groot zich hard maken voor de Brabantse economie en daarbij verder kijken dan Brainport. “Europa kan helpen bij de ASML’s van de toekomst, maar daarbij moeten we ook oog houden voor het mkb, bekijken wat zij hebben aan die investeringen.”

“De ‘Ferry’s’ van deze wereld zijn echt."

Als tweede speerpunt noemt hij veiligheid. Ook nu haalt hij een Brabants voorbeeld aan. “De ‘Ferry’s’ van deze wereld zijn echt. De internationale drugscriminaliteit kunnen we alleen Europees goed aanpakken. Grote criminele organisaties die zijn opgerold door het uitlezen van telefoons, EncroChat. Dat is gelukt door Europese samenwerkingsverbanden.”

En daar is nog veel winst te behalen. Want Europa klinkt ver, maar is gewoon nodig om problemen dichtbij op te lossen. “Denk aan simpele manieren om de Nederlandse en Belgische politie met elkaar te laten communiceren. Ook burgemeesters in de grensregio’s lopen daarin tegen problemen aan. Daar hebben we Europa gewoon voor nodig.”

Oké, het kan allemaal even duren in Brussel en over een gezonde portie geduld beschikken, is een aanbeveling. "Maar dan heb je ook wat", meent De Groot. “Een samenwerking van 27 lidstaten waarbinnen je geschillen kunt uitvechten in de politieke arena. Om op die manier te zorgen voor vrede en veiligheid en een welvarender Nederland waarin grote vraagstukken kunnen worden aangepakt. We hebben om dat te bereiken veel te brengen. Zeker als Brabant.”

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!