Han van Midden kijkt terug op bitterzoete jaren, maar heeft extreem genoten

30 mei om 19:00 • Aangepast 14 juni om 02:04
nl
De ‘bitterzoete jaren’ van de Roosendaalse burgemeester Han van Midden (47) zitten er op. Donderdagavond nam hij in theater De Kring afscheid van onder meer de gemeenteraad, collega-burgemeesters en de inwoners van zijn geliefde gemeente. “Het was intens zwaar, donker, licht en vreugdevol tegelijk.”
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

“Aan de ene kant heb je die hele mooie dingen en aan de andere kant de hele lelijke kant van de samenleving”, aldus Van Midden in een interview met Omroep Brabant.

De wittebroodsweken van Van Midden waren al snel voorbij nadat hij in oktober 2019 aan de slag ging in Roosendaal. Corona, martelcontainers, vuurwerkrellen, schietpartijen en uitgaansgeweld. “Het eerste weekend kon ik meteen aan de bak.”

Met harde maatregelen moest de burgemeester het tij keren. “En dat is gelukt”, zegt Van Midden. “De afgelopen jaarwisseling was een van de rustigste in heel Brabant, terwijl die van 2020 en 2021 bekend staan als een van de hevigste in Nederland.”

"Ik heb een heel groot hart voor Brabant."

Van Midden deinsde zeker niet terug voor de aanpak van criminaliteit in de stad. Met een harde en een uitgestoken hand ging hij als 'crimefighter' de strijd aan met die problemen. Waar hij wel tegenop zag, was carnaval.

“Ik ben geboren Amsterdammer, geworden Rotterdammer met een heel groot hart voor Brabant. Maar toen carnaval eraan kwam, zei ik tegen de toenmalige voorzitter: Help mij! Ik ben voor niks en niemand bang, maar dat carnaval… Als ik iets niet leuk vind, zie je dat namelijk meteen aan mij.”

Nog voordat het volksfeest losbarstte, stelde de toenmalige voorzitter de burgemeester gerust. “Han, het komt echt helemaal goed. Geef je over. Dat heb ik toen gedaan en ik heb ervan genoten.”

"Ik ga de problemen niet uit de weg."

In vijf jaar tijd werkte Van Midden hard om Roosendaal landelijk op de kaart te zetten. Hij vroeg aandacht voor de problemen die er leven, maar ook om de focus te leggen op de mooie dingen die er spelen. Van Midden: “Ik zeg zelf, en dat is niet overdreven, dat ik tien jaar werk in vijf jaar heb gestopt.”

"Je merkt dat je voor de problemen in de samenleving steeds meer energie nodig hebt om ze op te lossen. Ik ben iemand die alles vol overgave met 300 procent doet. Omdat ik zo ben en omdat het ook nodig is. Ik ga de problemen niet uit de weg, maar daarmee verlies ik mezelf weleens een beetje.”

Van Midden beseft dat – ondanks dat er de afgelopen jaren ‘hard geploegd is’ - er ook nog heel veel niet af is in de gemeente. Toch was dat voor Van Midden geen reden om langer aan te blijven als burgemeester. Een rondreis met zijn gezin in Oeganda deed hem in de spiegel kijken. “Ik merkte dat je inteert op wat echt belangrijk voor je is. Dat is voor mij mijn gezinsleven. En dat komt nooit meer terug. Als zoon uit een extreem gebroken gezin wil ik dat voorkomen.”

"Wellicht kom ik terug als burgemeester."

“Mijn kinderen van 11 en 14 hebben ook best wel last van het juk van het burgemeesterschap. Ze zijn burgemeesterskinderen en daar hangt van alles omheen: van beveiliging tot de sociaal maatschappelijk status die daarmee gemoeid is”, vertelt Van Midden emotioneel.

De vertrekkende burgemeester ziet het afdoen van de ambtsketen donderdagavond als een markeerpunt van groei en positiviteit. “Burgemeesters staan vandaag de dag echt in de vuurlinie. Dat moet je kunnen en dat moet je willen. Ik heb dat de afgelopen vijf jaar met extreem veel passie gedaan.”

Van Midden: "Voor mij geldt nu dat ik mijn opgroeiende kinderen bovenaan wil zetten en mijn vrouw – eigenlijk mijn vriendin, want wij zijn niet getrouwd - volg naar Curaçao." In juni vertrekt Van Midden naar het Caribisch deel van Nederland. Zijn vriendin heeft daar een baan gekregen en hij gaat zelf aan de slag als toezichthouder overheidsfinanciën. "We gaan daar werken en hopen ons leven te verrijken. Wellicht kom ik ooit weer terug als burgemeester. En dan ga ik daar net zo van genieten."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Schietpartij op klaarlichte dag, 'maar meer blauw op straat wordt lastig'

Zo wil Roosendaal de jeugdcriminaliteit stoppen: 'Tij moet keren'

Burgemeesters zijn aanpak drugscriminaliteit zat: 'Bananenrepubliek dreigt'

Zingende burgemeesters verrast door succes van hun carnavalskraker

Bende van martelcontainer wilde ook mensen vermoorden: 'Tot hun hond toe'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!