Frustraties bij gedupeerden van wateroverlast: 'Sfeer wordt soms grimmiger'

30 mei om 20:55 • Aangepast 14 juni om 02:04
nl
Al acht maanden valt er meer regen dan normaal. In het gebied van Waterschap De Dommel zorgt ieder regenbuitje dan ook voor overlast. De spreekwoordelijke emmer zit vol en de frustratie onder bewoners neemt toe, meldt het waterschap. "De sfeer wordt op sommige plekken grimmiger", ziet watergraaf Erik de Ridder.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

De Ridder begrijpt de zorgen van bewoners en boeren. "Land staat maanden onder water, mensen hebben water om en soms in huis." Maar nu de overlast langer duurt, neemt de frustratie toe volgens de watergraaf.

"Onze medewerkers in het veld hebben daarmee te maken. Dat kan echt niet. Wij vragen om begrip en respect voor onze medewerkers. Zij zetten zich dag en nacht in en doen wat ze kunnen om de situatie te verbeteren. Deze regen is een probleem van ons allemaal."

"Het is overal nat, ook waar in jaren geen ingrepen zijn geweest."

Nooit eerder zagen ze het grondwater in het gebied zo lang zo hoog staan. Er viel tot negentig procent meer regen dan normaal tussen oktober en juni. Waar dat gemiddeld zo'n 520 millimeter regen is, is dat inmiddels 850 tot 1000 millimeter. Vooral Vessem en Wintelre kampen nu met grote wateroverlast.

Weilanden lopen over op de wegen in Wintelre.
Weilanden lopen over op de wegen in Wintelre.

Volgens De Ridder leggen mensen onterecht een verband tussen werkzaamheden aan beken in de omgeving en de wateroverlast. "Eerste resultaten van het onderzoek laten zien dat het verband er niet is. Het is overal nat. Ook waar in jaren geen ingrepen zijn geweest, staat het water hoog."

"Werken aan een veel robuuster watersysteem is keihard nodig."

Ook gaat het gerucht dat het water in Wintelre niet weg kan omdat wateroverlast op het nabijgelegen vliegveld Eindhoven Airport voorkomen moet worden. Ook dat klopt niet, laat het waterschap weten. "Het water van de start- en landingsbaan van Eindhoven Airport wordt via de Landsardseplas afgevoerd. Nu die plas vol is, wordt het afgevoerd op de Ekkersrijt", aldus een woordvoerder.

Ondertussen draaien de rioolwaterzuiveringen op volle toeren. Er worden extra pompen ingezet en overtollig water wordt tijdelijk geparkeerd in waterbergingen. Waterdoorgangen en filters worden extra schoongehouden, zodat het water weg kan.

Maar volgens De Ridder is het watersysteem niet opgewassen tegen zoveel regen. "Als deze periode ons iets laat zien, is dat het werken aan een veel robuuster watersysteem keihard nodig is."

Het waterschap meldde donderdag ook al dat de open dag zondag niet doorgaat vanwege de wateroverlast.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.