Rijexamens massaal afgezegd door enorme drukte op de N65

31 mei om 12:44 • Aangepast 14 juni om 02:05
nl
Veertig rijexamens zijn vrijdag afgezegd of verplaatst omdat de N65 vaststaat met bezoekers die op weg zijn naar dancefestival Intents in Oisterwijk. "En er zijn al enorme wachttijden voor examens", zegt rijleraar Henry Schouten. "Het CBR had dit kunnen weten en de examens ook ergens anders kunnen afnemen."
Profielfoto van Arnold Tankus
Geschreven door

"Het examen van vanmorgen is al afgezegd en of die van vanmiddag nog doorgaat, is afwachten", zegt de rijinstructeur uit Udenhout over de examens die twee van zijn leerlingen vandaag zouden afleggen. Hij is niet de enige met leerlingen die geen examen kunnen doen.

"We hebben met rijleraren een groepsapp en wisten vanmorgen al dat het mis zou gaan. Vermijd Oisterwijk. We begrijpen niet waarom het CBR niet voor een andere locatie heeft gekozen, in Eindhoven of Den Bosch." Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) had kunnen weten dat dit weekend het dancefestival Intents voor drukte zou zorgen, vinden de rijinstructeurs.

"Ik krijg boze leerlingen en boze ouders aan de lijn."

Als rijleraar heeft hij erg veel last van dit soort late afzeggingen van het CBR. "Ik krijg boze leerlingen en boze ouders aan de lijn, want de wachttijden voor een examen zijn lang." Iemand die nu klaar is om af te rijden, kan met een beetje geluk in augustus of september op examen, legt Schouten uit.

"Ik baal enorm. Ik was er helemaal klaar voor."

Nieke uit Udenhout zou vrijdagmorgen afrijden, maar dat ging door de enorme drukte op de weg niet door. "Ja, ik baal enorm. Ik was er helemaal klaar voor. Ik heb er best lang over gedaan, ben van rijleraar gewisseld en heb veel lessen gehad. Ik zou een kwartier later worden opgehaald toen ze afbelden. Heel irritant."

Want wanneer ze opnieuw op kan, weet ze nog niet. "Ik krijg nu voorrang, maar het gaat toch weer langer duren. Ik ben bijna 18 en dus had ik 'm graag nu gehaald." Als het lang duurt, zal ze wat extra lessen moeten nemen. "Gelukkig betalen mijn ouders mijn rijbewijs."

"Kandidaten rijden graag af in hun vertrouwde omgeving."

"We hadden ons programma voor deze vrijdag al aangepast en in de ochtend geen examens ingepland", zegt een woordvoerder van het CBR. "Nu zijn er veertig examens verplaatst in goed overleg met rijscholen en kandidaten. We bekijken per uur en verwachten later weer examens te kunnen rijden."

Het festival had bezoekers van tevoren opgeroepen niet met de auto te komen. "Maar daar lijkt geen gehoor aan te zijn gegeven", zegt de CBR-woordvoerder. "Uiteraard gaan we voor volgend jaar opnieuw in gesprek met het festival om dit soort overlast te voorkomen."

Veranderen van afrijdlocatie ligt volgens de CBR-woordvoerder niet voor de hand. "Kandidaten rijden graag af in hun vertrouwde omgeving. Bovendien kunnen er bij rijschoolhouders lessen uitvallen als ze onverwacht naar verschillende locaties moeten en hun planning daardoor in de soep loopt."

De uitgestelde examens worden met voorrang ingehaald. "Mede door overwerk en de extra inzet van examinatoren."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Veel vertraging op N65 door ongeluk en festivalbezoekers Intents

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!