Uitbreidingsplannen defensie op vliegbasis Volkel gaan misschien niet door
Defensie is al een hele tijd op zoek naar plekken waar ze haar activiteiten kan uitbreiden. Met de internationale oorlogsdreiging is er meer ruimte nodig om te oefenen. Maar daar zitten ze rond vliegbasis Volkel helemaal niet op te wachten. Ze hebben al meer dan genoeg herrie van de straaljagers, vinden ze. “Het is hier al vergeven van geluid. Meer is echt niet acceptabel”, zegt Marius Wijdeven uit Volkel. Hij volgt de ontwikkelingen rond de basis al jaren.
Op dit moment stijgen er in Nederland ieder jaar zo’n 4700 straaljagers op, waarvan 2000 vanaf vliegbasis Volkel. Door nieuwe afspraken met de NAVO en de oorlog in Oekraïne wil Defensie de komende jaren meer gaan vliegen. Zo’n 2300 vluchten per jaar extra. Daarvoor werd in de uitbreidingsplannen vooral gekeken naar Brabant. Daarvoor zouden de geluidsbarrières van Volkel groter gemaakt kunnen worden. Maar er wordt ook gekeken of er gevlogen kan worden vanaf Eindhoven Airport, Woensdrecht en Gilze-Rijen. Ook wil defensie vliegbasis De Peel weer openen.
Niet alleen voor straaljagers zoek defensie naar meer ruimte. In onze provincie zijn er ook voor de andere legeronderdelen ideeën voor uitbreiding.
- Het militaire oefenterrein op de Oirschotse Heide uitbreiden met tweehonderd hectare.
- De Nassau-Dietzkazerne in Budel, nu nog een asielzoekerscentrum, zelf weer gaan gebruiken.
- Meer laagvlieggebieden en landingsplaatsen voor helikopters.
- Een groter terrein om te oefenen met explosieven bij Reek.
De afgelopen tijd mocht iedereen een zienswijze indienen tegen de plannen van defensie. Gemeenten in de regio en actiegroepen hebben iedereen opgeroepen dit ook te doen. In totaal werden er in heel Nederland 2200 zienswijzen ingediend, waarvan een heel groot deel vanuit Brabant.
Dat lijkt dus te helpen. Vrijdag is besloten dat er ook onderzoek gedaan gaat worden naar Lelystad, Eelde en de voormalige vliegbasis Twente. Burgemeester Hans van der Pas van de gemeente Maashorst, waar Volkel onder valt, is daar blij mee. “We willen heel graag een betere spreiding van militaire bases over Nederland”, laat hij in een reactie weten. En ook Marius is voorzichtig positief. “Dat ze hier over nadenken betekent dat ze niet heel stom bezig zijn”, zegt hij.
Toch blijft het allemaal nog erg onzeker. “Of dit positieve of negatieve gevolgen voor Volkel gaat hebben is nog niet te voorspellen”, laat de burgemeester weten.
Na de zomer maakt het ministerie van Defensie bekend waar het wil uitbreiden.
DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT:
Zo zien de plannen van defensie in Brabant er uit.
Omwonenden van vliegbasis Volkel probeerden zoveel mogelijk zienswijzen te verzamelen.
Uitbreidingsplannen Defensie roepen stortvloed aan reacties op