Toine Manders voor het eerst in 25 jaar niet in de race voor Europa
Toine Manders (68) deed in 1999 voor het eerst mee. Hij stond op een onverkiesbare plaats op de lijst van de VVD, maar met de leuze ‘Stem Brabant naar Brussel’ kreeg hij toch genoeg voorkeursstemmen.
Toen de VVD het in 2014 na drie termijnen welletjes vond probeerde hij het in 2014 voor 50PLUS. Dat lukte niet, maar in 2019 kwam hij voor die partij toch weer terug in het euro-parlement. Toen 50PLUS door interne ruzies uit elkaar viel stapte Manders over naar het CDA, zijn derde partij.
“Maar ik ben altijd dezelfde gebleven,” verzekert hij. Hij was een kleurrijk parlementariër die in het bureaucratische logge Brussel veel voor elkaar wist te krijgen. Dit jaar wordt het universele oplaadkabeltje voor mobieltjes en andere apparaten ingevoerd. Het was Manders die dat 15 jaar geleden aanzwengelde. Maar ook stond hij aan de wieg van een wet die milieucriminaliteit aanpakt. Ook bedacht hij de Europese pincode voor creditcards.
“Europa is niet populair."
Hij was één van de kleurrijkste parlementsleden in Brussel, nooit verlegen om een stunt en hij bemoeide zich overal mee. Zo ijvert hij al jaren voor een Europees songfestival voor regio’s. Want daarvan is hij overtuigd: er moet meer gevoel in Europa. Nu is het teveel een verstandshuwelijk en mist hij de emotie.
Geen wonder, vindt hij dat zo weinig mensen gaan stemmen. 37 procent van de Brabanders nam vijf jaar geleden de moeite om voor Europa naar de stembus te gaan. “Europa is niet populair omdat landelijke politici als eerste klaar staan om een Europees succes te claimen, maar als er iets mis gaat dan is het meteen de schuld van Brussel.”
Nee, Manders heeft Brussel nog niet losgelaten. Het klinkt bijna dreigend als hij zegt: "Als ouderen de komende vijf jaar niet goed vertegenwoordigd worden in Brussel dan doe ik in 2029 weer mee aan de verkiezingen."
Verder in KRAAK:
Mohammed Chahim uit Helmond zit nu 5 jaar in het euro-parlement en hij staat nu op nummer 2 op de lijst van GroenLinks-PvdA.
Mathijs Schiffers uit Helmond is correspondent in Brussel voor het Financiëele Dagblad. Hij vroeg zich af hoe hij het moeilijke verhaal van Brussel in Nederland zou kunnen vertellen en koos ervoor zijn plaatsgenoten Manders en Chahim te volgen. Het leidde tot het boek ‘Brexit, Brussel, Brabant’.
En: Maartje Bregman uit Eindhoven maakt zich zorgen om het klimaat, maar ze denkt dat er iets aan te doen is en noemt zichzelf daarom ‘klimaatoptimist’.
KRAAK. wordt elke zondag om 12 uur uitgezonden en daarna herhaald. Het programma komt deze week vanuit het Europees Parlement in Brussel. De uitzending is ook terug te kijken via Brabant+.