Video

Speeltuin na agressie bezoekers weer open met beveiliging

2 juni om 17:59 • Aangepast 15 juni om 02:01
nl
Speeltuin De Splinter in Eindhoven is een maand na de sluiting vanwege agressie door bezoekers, zondag weer open gegaan. Voortaan houden beveiligers, die de naam 'Sfeerbeheerder' hebben gekregen, een oogje in het zeil. Op deze eerste zondag in juni verliep alles probleemloos in de speeltuin. Opmerkelijk detail, doorgaans zijn niet kinderen die ruzie maken het probleem, maar de volwassenen.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Beveiliger Todo is een man met een postuur waarmee niet te spotten valt. Hij staat in een blauw jack met het opschrift Sfeerbeheerder bij de ingang van de gigantische speeltuin De Splinter. Voor die naam Sfeerbeheerder is bewust gekozen, zegt hij: "Handhaving en beveiliging wordt vaak als nep politie gezien, een sfeerbeheerder is iets heel anders. Wij zijn er voor volwassenen en kinderen." De vriendelijke en goedlachse Todo zegt dat vrijwel alle problemen die zich voordoen met praten zijn op te lossen. " Als iemand hier rookt, of alcohol drinkt, dan spreek ik ze daar even op aan."

De problemen worden voornamelijk door volwassenen veroorzaakt, zegt Todo: " Het ergste is als kinderen effe woorden hebben. Dan gaan de ouders er zich mee bemoeien en soms worden ze zelfs fysiek naar andermans kinderen. Dat kan echt niet." Todo, die zelf ook vaak met zijn kinderen in De Splinter komt vindt het diep triest dat beveiliging en toezicht nodig is : "Ik vind het de grootste onzin ooit, dat wij hier nodig zijn. Ik kom hier al jaren en dat wij hier nodig zijn, daar had ik niet op gehoopt en niet verwacht, maar helaas is het wel nodig.

Dit artikel kun je ook bekijken in onderstaande video waarin de presentator met behulp van AI is gegenereerd:

Omroep Brabant experimenteert met het laten presenteren van artikelen met behulp van AI. Hierdoor kunnen we met weinig moeite mensen bereiken die bijvoorbeeld moeite hebben met lezen of liever video’s kijken. De inhoud is gemaakt door journalisten en is geen vervanging voor echte presentatoren. Reageren? Mail ons: [email protected].

Speeltuinbeheerder Richard Raijmakers is blij met de komst van de Sfeerbeheerders. Hij wil niet in detail ingaan op de agressie die zich heeft voorgedaan. Zeker is dat de gemoederen hoog opliepen bij de ingang, toen de speeltuin mensen niet meer binnen liet omdat het te vol was. "Bij grote drukte wordt het lastig om alles te overzien.", zegt Richard. De Splinter is zeven voetbalvelden groot. "Ik ben superblij met de sfeerbeheerders zodat wij weer veilig open kunnen. Ze komen ons de hele zomer helpen."

Op deze eerste zondag in juni is het niet heel druk in De Splinter. Een grote familie zit met de kinderen aan een picknicktafel. Ze zijn dolblij dat de speeltuin weer open is, zegt vader Melvin: "Ik vind het fantastisch. Het is hier hartstikke leuk en betaalbaar. Dit is het enige betaalbare uitje met de kinderen, waar je als ouder ook nog lekker kan zitten." Dat er vanaf nu een soort van beveiligers rondlopen, dat vindt Melvin prima: "Ja natuurlijk, dat is fantastisch. Je kan hier gewoon veilig je kind laten spelen en het is schoon."

De Splinter is weer open. (Foto: René van Hoof)
De Splinter is weer open. (Foto: René van Hoof)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.