Levensgroot schilderij Van Gogh weggespoeld door slecht weer
Een beetje verloren staat Pierre van Damme, coördinator van het project, in de akker om zich heen te kijken. Alleen met kaplaarzen die tot nét onder de knie komen, is het veilig om door de modder te bewegen. Het resultaat van weken met veel en lange regenbuien. Hij draait er niet omheen: "Het is verzopen."
Verregend, verrot en weggespoeld
Eigenlijk hadden op dit moment 50.000 kleine zonnebloempjes en dahlia's zich voorzichtig moeten laten zien. Begin juli had het veld dan volledig in bloei moeten staan en zou zo een voorstelling zijn gegroeid van Van Goghs wereldberoemde zonnebloemen. Aanleiding daarvoor was een grote expositie in Londen over de kunstenaar, die hier in de regio opgroeide.
"Helaas is het allemaal verregend, verrot en weggespoeld", vertelt Van Damme. 'Er waren dagen met 35 millimeter neerslag. Het stond hier helemaal blank." Dat bleek voor het prille kunstwerk fataal te zijn. Er groeide helemaal niets meer op het weiland.
Bestrijdingsmiddelen uit den boze
Het Van Gogh Nationaal Park eert met het veldschilderij de Zonnebloemen niet alleen de wereldberoemde schilder uit Zundert, maar wil hiermee ook de natuur een handje helpen. Zo wordt op het land geen kunstmest gebruikt, zijn de zonnebloemzaden geschikt voor biologische teelt en bestrijdingsmiddelen zijn uit den boze.
Van voor af aan
De timing voor de aanleg van het kunstwerk is niet ideaal. Deze week bleek dat er in Brabant vier keer zoveel regen als normaal was gevallen. Het is daarmee de natste meimaand in jaren.
Toch gaan Van Damme en zijn team niet bij de pakken neerzitten. Sterker nog: ze beginnen weer helemaal opnieuw. "We gaan de grond losmaken zodat we het terrein opnieuw kunnen inzaaien."
De toekomst zal uitwijzen of het kunstwerk meer geluk heeft. De komende tijd laat de zon zich weer wat vaker zien, wat de potentiële zonnebloemen zou moeten helpen met groeien.
DIT VIND JE OOK INTERESSANT:
Zo gingen twee weken geleden Pierre van Damme en zijn team vol enthousiasme aan de slag