Video

Levensgroot schilderij Van Gogh weggespoeld door slecht weer

4 juni om 07:30 • Aangepast vandaag om 10:07
nl
Wat twee weken geleden zo ambitieus begon, is inmiddels volledig in het water gevallen. In een akker vlakbij Etten-Leur werden tienduizenden zaadjes geplant die in de zomer een enorm levend kunstwerk moesten worden: de Zonnebloemen van Van Gogh welteverstaan. Door de regenval van de afgelopen tijd is het akker volledig onder water gelopen, en kon het zaad niet kiemen en bloemen niet groeien.
Profielfoto van Kamiel Visser
Geschreven door

Een beetje verloren staat Pierre van Damme, coördinator van het project, in de akker om zich heen te kijken. Alleen met kaplaarzen die tot nét onder de knie komen, is het veilig om door de modder te bewegen. Het resultaat van weken met veel en lange regenbuien. Hij draait er niet omheen: "Het is verzopen."

Verregend, verrot en weggespoeld
Eigenlijk hadden op dit moment 50.000 kleine zonnebloempjes en dahlia's zich voorzichtig moeten laten zien. Begin juli had het veld dan volledig in bloei moeten staan en zou zo een voorstelling zijn gegroeid van Van Goghs wereldberoemde zonnebloemen. Aanleiding daarvoor was een grote expositie in Londen over de kunstenaar, die hier in de regio opgroeide.

"Helaas is het allemaal verregend, verrot en weggespoeld", vertelt Van Damme. 'Er waren dagen met 35 millimeter neerslag. Het stond hier helemaal blank." Dat bleek voor het prille kunstwerk fataal te zijn. Er groeide helemaal niets meer op het weiland.

Bestrijdingsmiddelen uit den boze

Het Van Gogh Nationaal Park eert met het veldschilderij de Zonnebloemen niet alleen de wereldberoemde schilder uit Zundert, maar wil hiermee ook de natuur een handje helpen. Zo wordt op het land geen kunstmest gebruikt, zijn de zonnebloemzaden geschikt voor biologische teelt en bestrijdingsmiddelen zijn uit den boze.

Van voor af aan
De timing voor de aanleg van het kunstwerk is niet ideaal. Deze week bleek dat er in Brabant vier keer zoveel regen als normaal was gevallen. Het is daarmee de natste meimaand in jaren.

Toch gaan Van Damme en zijn team niet bij de pakken neerzitten. Sterker nog: ze beginnen weer helemaal opnieuw. "We gaan de grond losmaken zodat we het terrein opnieuw kunnen inzaaien."

De toekomst zal uitwijzen of het kunstwerk meer geluk heeft. De komende tijd laat de zon zich weer wat vaker zien, wat de potentiële zonnebloemen zou moeten helpen met groeien.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Zo gingen twee weken geleden Pierre van Damme en zijn team vol enthousiasme aan de slag

Het verregende terrein dat opnieuw wordt ingezaaid (foto: Omroep Brabant).
Het verregende terrein dat opnieuw wordt ingezaaid (foto: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.