Video

Boeren aangekomen in Brussel voor protest: 'Niets doen is geen optie'

4 juni om 05:50 • Aangepast 19 juni om 02:05
nl
Een grote groep Brabantse boeren vertrok maandagnacht naar Brussel om daar deze dinsdag deel te nemen aan een groot boerenprotest. Ze vertrokken rond halftwee 's nachts met hun tractoren onder meer vanaf een verzamelpunt in Schaijk. Ze reden via Someren, om collega's die daar wachtten op te halen, en gingen vervolgens door naar de grensovergang bij Valkenswaard. Enkele uren later gingen ook boeren die zich verzameld hadden in Wagenberg op weg.

Het ging dinsdagochtend om in totaal zo'n tweehonderd tractoren, die samen een stoet van zeker acht kilometer vormen. Rond elf uur 's ochtends kwamen ze aan in Brussel.

"We willen de burger voor de verkiezingen eens goed wakker schudden, zodat ze de goede kant op stemmen", vertelt oud-melkveehouder Marcel Rijkers die met zijn tractor uit Schaijk vertrok.

De boeren reden dinsdagochtend vroeg Vlaanderen binnen (foto: Noël van Hooft).
De boeren reden dinsdagochtend vroeg Vlaanderen binnen (foto: Noël van Hooft).

'Gezamenlijk onze stem laten horen'
Rijkers had gehoopt dat meer boeren zouden meerijden, maar dankzij het drogere weer van de afgelopen dagen kunnen in sommige delen van Nederland boeren weer het land op, geeft hij aan. "Boeren zijn ook murw gemaakt door de overheid, die elke maand met nieuwe regels komt. Ze denken: laat maar. En het is natuurlijk ook gewoon ver, honderdtachtig kilometer in het donker."

Vanuit Someren reden zo'n zestig tractoren naar België. Hier ging het om boeren uit Oost-Brabant, Limburg en Duitsland. Een van de deelnemende boeren is Piet van Kampen uit Deurne. "Gezamenlijk willen we onze stem laten horen in Brussel", liet hij bij vertrek weten.

"Deze week zijn de Europese verkiezingen, daar draait eigenlijk alles om. We hebben provinciaal en landelijk al geprobeerd de verkiezingen te beïnvloeden en zachtjes aan proberen we dit in Europa ook een beetje, want daar wordt het beleid gemaakt. De Green Deal - het Europese klimaatbeleid - moet de vuilnisbak in, gewoon afschaffen." En daar heeft hij zo'n uren durende rit met de tractor naar Brussel graag voor over. "Niets doen is dus geen optie!"

Foto: Noël van Hooft
Foto: Noël van Hooft

'Onderuit schoffelen'
Ook melkveehouder Maarten Linders uit het Limburgse Nederweert-Eind reisde af naar België. "Dat we allemaal gezamenlijk hier zijn, geeft wel een speciale sfeer", vertelde hij terwijl hij om zich heen keek.

"De bedoeling is dat wij in Brussel een duidelijk verhaal vertellen", vulde Walter Joosten van Farmers Defence Force Europe aan. "Dat wat ze de afgelopen jaren daar gedaan hebben, slaat helemaal nergens op. De Green Deal van Frans Timmermans gaan we helemaal onderuit schoffelen. Wij zullen laten zien, met goede toespraken, dat de Green Deal eigenlijk een verzonnen iets is van Timmermans en Diederik Samsom, dat totaal overbodig is en de natuur totaal geen goed doet."

Foto: Noël van Hooft
Foto: Noël van Hooft

Verkeershinder beperkt
Waar bij Someren zo'n zestig tractoren uit zowel Nederland als Duitsland aansloten, was de opkomst in Wagenberg een stuk groter. Een verslaggever van het ANP telde daar zo'n tweehonderd tractoren. Op een aantal tractoren hangen protestborden met de tekst 'No farmers, no future' en teksten tegen de Green Deal.

De demonstratie in het Atomiumpark in Brussel begon om twaalf uur dinsdagmiddag. De Belgische politie begeleidde de boeren daar naartoe. Het protest is gericht tegen het landbouwbeleid van de Europese Unie.

De Brusselse politie telde volgens VRT Nieuws vijfhonderd tractoren aan de Heizel in Brussel. Door de colonne van tractoren ontstond op sommige Belgische wegen wat vertraging, al bleef de verkeershinder beperkt.

Boodschap
Walter Joosten, activist van Farmer Defence Force, is tevreden met het resultaat. "We hebben de boodschap in Brussel doorgegeven. Vanmorgen om 6 uur ben ik vertrokken en ik verwacht rond tien uur weer thuis te zijn. Morgenvroeg staat de wekker weer om zes uur, maar het is het allemaal dubbel en dwars waard geweest. We hebben op het juiste moment een goede boodschap achtergelaten. Hopelijk heeft dat effect op de verkiezingen."

Foto: Noël van Hooft
Foto: Noël van Hooft

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.