Huisartsenketen Co-Med betaalt schuld, praktijken blijven open

4 juni om 12:50 • Aangepast 19 juni om 02:05
nl
Huisartsenketen Co-Med heeft dinsdag in de rechtbank in Maastricht ervoor gezorgd dat een faillissement van haar zorgtak is afgewend. Co-Med zei tijdens de zitting de rekening van de schuldeiser te gaan betalen. Duizenden Brabanders behouden hierdoor, in ieder geval voorlopig, hun huisarts.
Profielfoto van Wim Coenen
Geschreven door

De rechtszaak is aangespannen door detacheringsbureau CareAbout. Het bureau heeft nog geld tegoed van Co-Med voor het leveren van doktersassistentes. Dat bedrijf heeft met de toezegging van Co-Med de faillissementsaanvraag ingetrokken.

Co-Med heeft huisartsenpraktijken in Breda, Tilburg, Eindhoven, Helmond en Oirschot. Het bedrijf richt zich op huisartsenpraktijken waarbij de praktijkhoudende huisarts geen opvolger kan vinden. Co-Med neemt die vestigingen over.

'Waarnemers'
De aanpak van het bedrijf is omstreden. In Breda werden alle huisartsen vervangen door 'waarnemers'. Patiënten konden er alleen nog voor spoedzorg terecht. Tientallen (oud-)werknemers van Co-Med waarschuwden onlangs dat alles bij het bedrijf zou draaien om geld. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IG) heeft na onderzoek geconcludeerd dat niet alle praktijken goed bereikbaar zijn voor mensen bij wie spoed nodig is en er te weinig deskundige medewerkers beschikbaar zijn.

Detacheringsbureau CareAbout zou nog enkele tienduizenden euro's van de zorgtak van Co-Med krijgen. Ook eist het bedrijf nog geld van het failliet verklaarde callcenter van Co-Med, maar dat stond los van deze rechtszaak en wordt via de curator geregeld.

Timothy Hoolhorst, de directeur van het detacheringsbureau begrijpt niet dat zorgverzekeraars toelieten dat Co-Med zo lang haar gang kon gaan. "Hoe zij de administratie hebben ingericht, daar zet ik vraagtekens bij. Als er zo veel schuldeisers in de rij staan, moeten verzekeraars toch wel doorhebben dat hun bedrijfsvoering niet klopt."

Vier andere schuldeisers zouden nog wachten op hun geld.

DIT IS OOK INTERESSANT:

Faillissement dreigt voor Co-Med, Brabanders mogelijk zonder huisarts

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!