Video

Eindelijk weer vier Brabantse clubs in Eredivisie, fans blikken vooruit

5 juni om 21:00 • Aangepast 19 juni om 02:05
nl
Met PSV, RKC Waalwijk, Willem II, NAC, RBC Roosendaal en FC Den Bosch was Brabant in het seizoen 2004/2005 bijzonder goed vertegenwoordigd in de Eredivisie. Dit seizoen stond de teller op twee, maar na de zomer wordt dat aantal verdubbeld. Een rondje langs echte supporters van de (nieuwe) Brabantse Eredivisieclubs, waarbij de ambities nogal uit elkaar liggen.
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Jan Braspenning gaat al 53 jaar naar NAC. Afgelopen seizoen zal hem altijd bijblijven. "Het was een gigantisch klotejaar, van het begin tot het einde. We speelden slecht voetbal, heel verdedigend. Dat we nog achtste zijn geworden, heeft ons verrast."

Na zes wedstrijden in de play-offs neemt NAC na vijf seizoenen afscheid van de Keuken Kampioen Divisie. "In de play-offs zagen we een NAC dat we willen zien, een ploeg met lef. Het was overigens typisch NAC geweest als we het in de finale tegen Excelsior niet hadden gered. De ontlading bij de promotie was niet normaal, ik zag zoveel emotie. Ik stond in het uitvak naast een vriend die ook al jaren naar NAC gaat, we knuffelden elkaar. Ons gevoel voor de club zit zo diep."

Bij de huldiging maandag genoot hij met volle teugen. "Volgend jaar gelukkig in de Eredivisie en weer de derby tegen Willem II. Ik heb een paar collega's die fanatiek voor Willem II zijn, we wensen elkaar het beste. Maar natuurlijk willen we winnen. De ludieke acties vooraf zijn altijd heel leuk, zoals een verdwenen middenstip of het bezorgen van duizenden luiers."

Feest bij NAC. (Foto: Eye4Images)
Feest bij NAC. (Foto: Eye4Images)
"Handhaving is het belangrijkst voor Willem II."

Robbie Mijnders (19) is sinds tien jaar trouw supporter van Willem II sinds hij met zijn vader voor het eerst naar het Koning Willem II stadion ging. Iedere thuiswedstrijd en regelmatig een uitwedstrijd komt hij over vanuit het Zuid-Hollandse Melissant. "We werden dat jaar kampioen, de sfeer was geweldig. En die sfeer is de laatste jaren alleen maar beter geworden."

"Dit seizoen begon matig met de nederlaag tegen NAC als dieptepunt. Na het ontslag van trainer Reinier Robbemond kwam Peter Maes, een legende. Maes is een man van het volk, een gezellige en vriendelijke Belg. Op het veld is hij fanatiek en zit hij er bovenop. Ook als ze ruim voor staan en iets niet goed gaat, dan gaat ie helemaal 'uit z'n stekker'. Ik ben blij dat hij blijft, we hebben hem nodig."

De selectie van Willem II bij de huldiging. (Foto: Marcel van Dorst/Eye4images)
De selectie van Willem II bij de huldiging. (Foto: Marcel van Dorst/Eye4images)

Handhaving moet het doel zijn van Willem II. "Er zullen nieuwe spelers bijkomen en dan maar hopen dat we ons zo snel mogelijk veilig spelen. Natuurlijk heb ik ook droomscenario's, maar handhaven is in eerste instantie het belangrijkst."

"En ja, ze moeten winnen van NAC. Toen Willem II de titel pakte, liep ik vol trots op school in Bergen op Zoom rond met mijn Willem II-shirt. Nu kunnen ze bij NAC feestvieren, daarmee feliciteer ik ze. Wedstrijden tegen topclubs zijn mooi, maar niets kan tippen aan de derby. Ik zit dan op de tribune met vier keer meer zenuwen dan normaal."

"Het was een hele bevalling."

RKC Waalwijk speelde zich pas op de laatste speeldag veilig. Die handhaving werd uitbundig gevierd. "Het was een hele bevalling en dat had denk ik niet zo hoeven zijn. De selectie was dan wel niet zo goed als vorig seizoen toen we negende werden, maar ik vind dat de spelopvatting beter had gemoeten. Er was daarom de nodige kritiek op de trainer, terwijl de club vooral benadrukte dat het ging om in de Eredivisie blijven", aldus supporter Lucas Paulides.

Feestende RKC Waalwijk-spelers na de handhaving. (Foto: ANP, Maurice van Steen)
Feestende RKC Waalwijk-spelers na de handhaving. (Foto: ANP, Maurice van Steen)

Die veilige vijftiende plek is ook volgend seizoen het doel. Lucas is positief over de kansen van zijn club. "Er gaan een paar goede spelers weg en die moeten worden vervangen door versterkingen. Maar voor 70 procent staat de selectie al en dat is in voorgaande jaren weleens anders geweest. Best een comfortabele gedachte. Ik heb er alle vertrouwen in dat er een goed team voor de Eredivisie komt te staan."

"Qua voetbal was PSV ontzettend goed."

Stefan Buenen komt al 35 jaar bij PSV, maar afgelopen seizoen vond hij één van de mooiste jaren. "Ik heb veel successen meegemaakt, maar qua voetbal was dit PSV ontzettend goed. Altijd de drang naar voren, ik zag ze af en toe met z'n allen zo diep staan. Met Peter Bosz hebben we een trainer die het publiek wil vermaken."

PSV gaat voor het kampioenschap, zeker na zo'n succesvol jaar. "PSV moet spelers verkopen, dat heeft het altijd gedaan. Als we de rest bij elkaar kunnen houden en er goede vervangers bijkomen, dan gaan we echt weer meedoen om de titel."

Met NAC en Willem II wordt de Eredivisie volgens de Eindhovense supporter een stuk aantrekkelijker. "Het is mooi dat ze terug zijn op het hoogste niveau. Sportief gezien kijk ik wel een beetje op tegen de uitwedstrijd in Breda. Tegen die geel-zwarten heeft PSV het altijd lastig."

Feestende PSV-supporters. (Foto: Lobke Kapteijns)
Feestende PSV-supporters. (Foto: Lobke Kapteijns)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!