Bezoekers boos omdat ze nog altijd niet in hun natuurbad kunnen zwemmen

6 juni om 13:08 • Aangepast 25 juni om 02:03
nl
Er kan nog steeds niet gezwommen worden in het Staalbergven in Oisterwijk. Niet alleen de chloorbaden zijn al tijden buiten gebruik, ook het natuurbad mag voorlopig niet gebruikt worden van de gemeente. Het actiecomité Hard voor ’t Staal is het helemaal zat en heeft een petitie om het Staalbergven open te houden, nieuw leven ingeblazen.
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door

Zwembad het Staalbergven in de Oisterwijkse bossen bestaat uit twee delen. Een ven met natuurwater waarin gezwommen en gekanood mag worden en drie chloorbaden. De chloorbaden zijn al jaren buiten gebruik omdat ze chloorwater lekten. En nu mag er ook niet in het ven gezwommen worden, terwijl dat eigenlijk vanaf 18 mei open had moeten zijn.

De gemeente schrijft op de website van het zwembad dat het niet veilig is om te zwemmen vanwege het hoge water. De steiger en het platform staan onder water, waardoor het niet veilig is om daar gebruik van te maken. Pas als het water gezakt is en alles is schoongemaakt, gaat het ven weer open voor zwemmers.

"Het natuurbad wordt verkwanseld"

Leonard Philippo is woordvoerder van het actiecomité Hard voor ’t Staal. Hij denkt dat de gemeente Oisterwijk langzaam uitgerookt wordt door Natuurmonumenten, die eigenaar is van de grond van het Staalbergven. Philippo: “Het is schokkend dat een natuurbad dat al honderd jaar bestaat en die functie altijd gehad heeft, verkwanseld wordt omdat de gemeente ooit het stuk grond met het ven aan Natuurmonumenten verkocht heeft. Natuurmonumenten probeert op slinkse wijze de gemeente klem te zetten.”

Natuurmonumenten ontkent dat ze het Staalbergven wil sluiten. "Er is een nieuwe huurovereenkomst tot en met 2052 afgesloten met de gemeente, waarin er speciale randvoorwaarden zijn afgesproken. Het is van belang deze natuurwaarden te borgen voor de toekomst en waar mogelijk te verbeteren"., zegt een woordvoerder in een reactie. Volgens de natuurorganisatie is er onderzoek gedaan naar verschillende duurzame zwembadtechnieken die in het gerenoveerde zwembad gebruikt kunnen worden.

"Als je er twintig jaar niks aan gedaan hebt, dan gaat het een keer lekken"

Maar het actiecomité geeft ook de gemeente onder uit de zak: ”De mensen die er nu over gaan, hebben de problemen zelf veroorzaakt. Ze hebben het onderhoud niet goed aangepakt. Er zijn altijd andere keuzes gemaakt waaraan het geld is uitgegeven. Als je er twintig jaar niks aan gedaan hebt, dan gaat het een keer lekken. Dan moet je een keer onderhoud plegen.”

Het chloorbad van het Staalbergven (foto: Rianne Swinkels).
Het chloorbad van het Staalbergven (foto: Rianne Swinkels).

De gemeente geeft toe dat er weinig onderhoud is gepleegd: "Het is te kort door de bocht om te zeggen dat er twintig jaar helemaal geen onderhoud is gepleegd, maar er is wel jarenlang te weinig onderhoud gepleegd. Het college van B en W heeft dat ook erkend en is daarom al zo’n 5 jaar bezig om, samen met de raad, te komen tot een toekomstvisie voor het Staalbergven."

Het actiecomité heeft inmiddels ruim drieduizend handtekeningen verzameld. Maar de petitie staat ook al vanaf 2021 online. Opvallend genoeg zijn er de laatste weken weer nieuwe handtekeningen bijgekomen. Philippo: ”In september gaat de gemeenteraad beslissen of en hoe ze het zwembad gaat opknappen. Dat is voor ons reden om er nu weer aandacht aan te besteden."

"Als het aan ons ligt moeten de chloorbaden bekleed worden met RVS", gaat hij verder. "Zodat ze niet meer kunnen lekken en weer 100 jaar mee kunnen. Dat is een forse investering, van 5 à 6 miljoen. Een zwembad is natuurlijk niet heel erg rendabel, maar dat is niet erg. Een zwembad mag de maatschappij best wel wat geld kosten.”

OISTERWIJK KAN AL EEN PAAR JAAR NIET MEER ZWEMMEN IN DE OPENLUCHTBADEN:

Volop zon op komst, maar dit buitenbad zit flink in de problemen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!