Nicks werkplaats biedt uitkomst voor jongeren die uitvallen op school

12 juni 2024 om 14:14 • Aangepast 25 juni 2024 om 02:03
nl
Steeds meer jongeren stoppen om verschillende redenen met school. Om hen te helpen, openden docenten Nick en Mirjam Ceelen in januari hun jeugdwerkplaats KomVorm! in Oss. Hier kunnen middelbare scholieren zich zónder prestatiedruk ontwikkelen. Met succes: meerdere jongeren tussen de 12 en 18 jaar zitten inmidels weer in de schoolbanken.
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

Op woensdagochtend zitten vier jongeren geconcentreerd te werken: de een maakt een 3D-print, terwijl een ander aan het tekenen is. Ook sleutelen aan fietsen en houtbewerking behoren tot de mogelijkheden. “Het is belangrijk dat ze even niet in de gewone schoolomgeving zijn, maar dat ze zich wel nuttig kunnen maken", zegt initiatiefnemer Nick Ceelen (34).

Hij en zijn vrouw Mirjam werken allebei als docent handvaardigheid en techniek op een middelbare school. Ze merken dat sommige leerlingen in de knel komen op school en daardoor thuisblijven. “Dat kan komen door een lastige thuissituatie, geen motivatie of niet meekunnen met het niveau”, zegt techniekdocent Nick. Maar vaak vallen deze jongeren tussen wal en schip. “De school weet niet meer wat te doen, maar ze kunnen ook niet terecht bij een zorginstelling.”

Nick en zijn vrouw bieden sinds januari een plek in hun jeugdwerkplaats KomVorm! “Het idee is dat zij hier ontdekken wat ze kunnen en waar ze goed in zijn. Zo hopen we dat deze jongeren weer hun weg terugvinden naar school.”

“Ik vind het fijn om hier te ontdekken wat ik nog wél kan.”

Een van de jongeren die in de werkplaats komt, is de 14-jarige Xavi uit Oss. Hij gaat al maanden niet naar school omdat hij meerdere keren is geopereerd aan zijn heupen. “Veel praktijklessen op school kan ik niet meedoen. Ook moeten we één dag in de week stage lopen, maar ik kon nergens terecht door mijn rolstoel. Ik zat daardoor vaak thuis.”

De jeugdwerkplaats is in principe voor alle thuiszitters, maar er is wel één voorwaarde: de leerlingen moeten interesse hebben in techniek. Dat zit in het geval van Xavi wel goed. "Ik wilde altijd al loodgieter worden", legt hij uit. "Helaas gaat dat door mijn operaties niet meer. Daardoor vind ik het extra fijn om hier te ontdekken wat ik nog wél kan vanuit mijn rolstoel.”

“Sommigen hebben op school aardig wat gedragsproblemen.”

Nick combineert zijn baan als techniekdocent vrijwillig met het werk in de werkplaats. Door zijn ervaring in het onderwijs kan hij de jongeren goed begeleiden. “Sommigen hebben best wat gedragsproblemen. Hier lijken ze zich beter te gedragen dan op school omdat ze zich hier minder hoeven te bewijzen”, legt hij uit.

Tussen de activiteiten door gaat Nick ook het gesprek aan met de jongeren over waarom ze niet meer naar school gaan. “Al is dat niet het hoofddoel", benadrukt hij. Hij vindt het vooral belangrijk dat jongeren weer gemotiveerd raken om naar school te gaan. Ook Xavi kan niet wachten om weer terug naar school te gaan. Al duurt dat voor hem nog even. “Omdat ik zoveel lessen heb gemist, moet ik het derde jaar nog een keer overdoen. In plaats van thuiszitten, maak ik me hier de rest van het schooljaar nuttig.”

Voor meerdere andere jongeren geldt dat ze na een paar maanden KomVorm! alweer deels of volledig terug naar school gaan. Een mooi resultaat, vindt Nick: “Gezien hun leeftijd en problemen zullen ze niet in mijn gezicht zeggen dat ze het hier fijn vinden, maar dat is wel te merken. Bijvoorbeeld als ze trots de projecten laten zien die ze gemaakt hebben.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!