Alpe d'HuZes: ruim 18 miljoen opgehaald voor onderzoek naar kanker
Dit liveblog is gesloten.
Liveblog
Opbrengst ruim 18 miljoen euro
18.017.606 euro is er opgehaald tijdens deze editie van Alpe d'HuZes. Een miljoen meer dan een jaar geleden. Het geld gaat gebruikt worden voor onderzoek naar kanker. Lucy Kusters (77) uit Groeningen is de berg opgelopen namens Big Challenge. De eerste keer voor haar. “Geweldig. Dat alle mensen dit bij elkaar brengen. De sfeer is onbeschrijfelijk, iedereen juicht. Een onderzoek kost al gauw een paar miljoen, dus het geld is hard nodig.“
De jongste deelnemer Evi van Beek (7) is gefinisht
Evi uit Nuenen heeft de tocht voor haar opa volbracht. Al zeker twee jaar wil de piepjonge dame meedoen. Eindelijk is Evi dit jaar oud genoeg. Precies anderhalve week voor Alpe d'HuZes werd ze namelijk zeven, de minimumleeftijd om mee te mogen doen. En daarmee is ze volgens de organisatie officieel de jongste deelnemer.
start en finish zijn 'traanmomenten'
Anderhalf jaar geleden overleed de man van Sarah. Binnen een maand was het gebeurd. "Halverwege die berg gebeurde het bij mij", vertelt ze. "Ik was verdrietig. Ik miste mijn man enorm. Toen ik halverwege een keer om me heen keek, zag ik hoe mooi het hier is. Ik dacht als ik hier niet van geniet, dan heeft de kanker nog meer slachtoffers gemaakt. Dat was een kentering in mijn rouwproces."
De komende uren blijft het droog
Voor veel deelnemers is deze weersvoorspelling de reden om nog een keer om te draaien bovenop de berg. Zij gaan straks nog een keer die Alpe d'Huez beklimmen.
Wiebe loopt voor een collega met een jong gezin
"Bizar", zegt Wiebe. "Mijn collega heeft ruggenmergkanker. Hij is een veertiger met jonge kinderen. Ik loop voor hem. Dat is het enige wat ik kan doen. "
Het zonnetje begint door te prikken
Sommige deelnemers hebben droge kleren aangetrokken om helemaal klaar te zijn voor nog een rit omhoog. Anderen gaan gewoon in hun natte pak. Wielrenster Leontien van Moorsel waarschuwt om nog steeds langzaam af te dalen, want het is nog steeds glad.
Tijn was 12 toen hij kanker kreeg
Op zijn 16e moest hij zijn been laten amputeren. "Dat is niet te doen", zegt zijn moeder. In haar hand een kaars met Tijns naam. "Hij wilde op de hoogste plek op de berg", vertelt ze. Vader Michiel vertelt dat Tijn inmiddels 23 jaar is en vorige week is afgestudeerd. "Hij is altijd doorgegaan. We zijn zo trots op hem. Hij heeft ons daarmee ook geholpen." En daar staat de kaars nu te branden en lopen Tijns ouders de laatste meters van hun tweede en laatste beklimming vandaag.
Organisatie zegt dat afdalen weer mag
Het is bijna gestopt met regenen. Volgens de organisatie kan er weer afgedaald worden.
Regen voor sommige deelnemers spelbreker
Het regent nog steeds. Hierdoor is het druk in het dorp. Daar wachten veel deelnemers op de zon die weer gaat schijnen. Sommigen wachten dat moment niet af, want ze zijn nat en verkleumd. Over een kwartier wordt de zon weer verwacht. Toch zijn er nog genoeg deelnemers die gewoon vertrekken voor de zoveelste keer omhoog, onder het motto 'opgeven is geen optie'.
Meisje doneert haar vlecht nadat ze de berg heeft beklommen
Een heel gezin heeft gezamenlijk de Franse berg beklommen. Na afloop zegt één van de dochters dat ze haar lange haar wil schenken aan iemand met kanker die geen haar heeft. Vader raakt geëmotioneerd door dit gebaar en moeder knipt ter plekke de vlecht af.
Het is wat behelpen, maar een feestje wordt er gebouwd
Roy van de San uit Gerwen heeft de berg twee keer beklommen en is moe, maar voldaan. De rest van zijn vrienden drinken vooral moed in omdat ze volgend jaar ook mee willen doen.
Afdalen tijdelijk niet mogelijk
Omdat het door de regen gevaarlijk is om af te dalen, mag er tijdelijk niemand naar beneden op de fiets. De nattigheid op een nieuw geasfalteerde weg zorgt voor gladheid in de bochten. De organisatie hoopt dat afdalen snel weer kan omdat de zon in de bergen zomaar weer snel tevoorschijn kan komen.
Drie zussen Nap missen hun vader
En één van de drie zussen blijkt nu erfelijk belast met het kankergen. Onze vader was een beer van een vent en altijd vrolijk. Kanker heeft zijn lichaam en geest verwoest in twee jaar. "Nooit meer herinneringen met hem maken. Dat is heel moeilijk." Eén van de zussen heeft nu een verhoogde kans op kanker. "Vanaf mijn 30ste word ik jaarlijks gecontroleerd. Angst en de gedachte 'houdt het dan nooit op', dat is wat mij bezighoudt." De twee andere zussen kunnen niet echt blij zijn met hun positieve uitslag. "Je kunt niet blij zijn als je zus wel een slechte uitslag krijgt."
Ondanks de regen blijft het feest
De ontlading en euforie onder de deelnemers blijft onverminderd groot. Gewapend met paraplu's en poncho's blijft ook het publiek de deelnemers toejuichen.
Het regent
In de verte worden wat donderklappen gehoord, maar de organisatie maakt zich nog geen zorgen. Ondertussen regent het wel. Dit zorgt voor glad wegdek omdat veel stukken nieuw asfalt hebben. Vooral de afdalers moeten nu extra oppassen in de bochten. Publiek kan schuilen in tentjes en horecagelegenheden.
Er doen steeds meer jongeren mee
Naast steeds meer wandelaars doen ook steeds vaker jongeren mee.
Hoe vertel je je kinderen dat mama niet meer beter wordt?
Melanie Brandts kreeg twaalf jaar geleden borstkanker. Ze werd na behandeling beter verklaard maar twee jaar geleden was het weer mis. "Ik was kortademig en ze dachten aan corona maar het bleek kanker en niet meer te genezen. Sindsdien heb ik haast. Ik wil mijn vier kinderen zoveel mogelijk meegeven. De wetenschap dat ik ze niet zie opgroeien tot volwassenen is een pijnlijk besef." Zij en haar drie kinderen lopen vandaag mee.
Johan de Kneut loopt mee met uitgezaaide prostaatkanker
Dankzij nieuwe behandelmethoden is Johan ondanks uitgezaaide kanker in staat mee te lopen met de Alpe d'HuZes. "Ik weet niet wat ik kan verwachten maar weet wel dat het emotioneel zal zijn. Ik heb 13.000 euro opgehaald voor meer onderzoek naar de bestrijding naar kanker."
Donkere wolken pakken zich samen boven de Alpe d'Huez
Een verfrissend buitje is welkom. In 2017 moest iedereen abrupt geëvacueerd worden nadat een buitje zich ontwikkelde tot een onweersbui. Vooralsnog is het droog.
Het aantal wandelaars neemt toe
Nooit eerder deden zoveel wandelaars mee. Dit keer is dat ongeveer de helft van de in totaal ruim 5800 deelnemers. Op woensdag is de Alpe d'HuZus voor alle vrijwilligers die donderdag niet zelf mee kunnen doen. Dat waren er ruim 400 dit jaar.
Grote temperatuurverschillen
Onderaan de berg is het 27 graden. Boven is het maar 17 graden. Wie naar boven gaat kan die frissere lucht wel waarderen, maar wie afdaalt moet zichzelf weer goed inpakken. Door de snelheid, wind en bezwete kleding koelen de wielrenners snel af. Overigens wordt niet uitgesloten dat er ook nog een buitje valt vandaag.
Onderweg even afstappen
Hankie gaat op de fiets naar boven, ze is blij dat ze in bocht zeven even af mag stappen want het is zwaarder dan verwacht. "Maar het support op de berg is echt ongelooflijk, je wordt echt naar binnen geschreeuwd. Mijn moeder heeft kanker gehad, dat heeft ze gelukkig overleefd. We doen dit samen als afsluiting van haar ziekteperiode."
Lisette gaat in rolstoel de berg op
Precies 47,5 kilo weegt ze nog maar. De zware chemo's hebben grote impact op Lisette Jongen (48) uit Tilburg. Haar droom om de Alpe d'HuZes te lopen leek voorbij. Toch gaat ze dit jaar de berg op met behulp van een speciale elektrische rolstoel, die ze gratis mag lenen van een bedrijf in Poppel. Inmiddels is ze halverwege de berg.
Lees hier hoe blij Lisette was toen ze hoorde dat ze tóch mee kon doen aan Alpe d'HuZes.
Remblokjes zijn niet aan te slepen bij monteur Rick Kemps
Met 11 vrijwilligers staat Bosschenaar Rick langs de kant fietsen te repareren. Hij heeft zelf een fietswinkel net als een aantal andere vrijwilligers. "We kunnen bijna alles maken, maar aan dat gescheurde frame konden we weinig doen. De meeste problemen zijn eenvoudig op te lossen. De remblokjes slijten als een gek als die fietsers afdalen. Daarnaast is een blokkerende versnelling ook een veel voorkomend probleem. Ook dat lossen we op. De mensen zijn heel dankbaar voor onze hulp."
Bekende Brabanders zwoegen lekker mee
Wielrenster Leontien van Moorsel uit Boekel is de fietsbuddy voor een moeder en dochter. Moeder heeft kanker en Leontien zorgt ervoor dat ze de strijd vandaag in elk geval gaat winnen. De Bredase cabaretier Guido Weijers is al jaren een fanatieke deelnemer en ook hij is dit jaar weer van de partij.
Ook de Tilburgse acteur en cabaretier Leo Alkemade is op zijn fiets gesignaleerd.
Brabant is het best vertegenwoordigd tijdens de Alpe d'HuZes
Aan het evenement doen vandaag ruim 5400 deelnemers mee, waarvan ruim 1200 uit onze provincie komen. Dat betekent dat zeker 1 op de 4 helden een Brabander is. Er is geen enkele andere provincie die relatief zoveel deelnemers levert.
'Op de berg ben je allemaal vrienden van elkaar'
Kees en zoon Ties doen voor de tweede mee aan de Alpe d'HuZes. Vorig jaar moest Kees afhaken omdat hij zwaar verkouden was. Naast dat hij zich ziek voelde, voelde hij zich enorm schuldig. Kees heeft al veel dierbaren verloren aan kanker, onder wie zijn beste vriend. "Meedoen voelt als het enige wat ik kan doen om kanker niet meer dodelijk te laten zijn. Zijn zoon Ties was wel fit en fietste hem vorig jaar twee keer. "Ik heb hem gewoon meegegeven aan een vreemde om samen de berg te beklimmen", zegt Kees. "Bizar, maar hier kan dat want hier zijn we een grote familie ook al kennen we elkaar niet persoonlijk." Dit jaar gaan vader en zoon in de herkansing.
Johnny de Mol gaat voor nog een 'rondje'
Johnny de Mol is één van de deelnemers aan de Alpe d'HuZes. Bovenaan kondigt hij om nog een keer de berg te beklimmen. Johnny is gegrepen door de sfeer die er heerst. "Iedereen kent wel iemand met kanker. Gek genoeg verbindt dat. Hier neemt niemand je de maat. Iedereen helpt je om zo goed mogelijk die zware beklimming te doorstaan."
Wicher gaat janken op de finish
Wicher Mars (55) praat via 'een dop in zijn hals', zoals hij zijn stemprothese zelf noemt. Na die operatie tegen strottenhoofdkanker leek hij gered, maar nu heeft hij ernstige darmkanker. De Tilburger is vastberaden om donderdag de Alpe d'Huez te bedwingen om geld op te halen tegen kanker. "Als ik de finish bereik ga ik janken."
Iedere bocht zorgt voor een lach en een traan maar ook steeds meer voor zweet
In de ene bocht staan honderden kaarsjes. Een lichtje voor al die mensen die kanker niet hebben overleefd. In totaal verlichtten afgelopen nacht 9600 kaarsjes de berg. Maar er wordt niet lang getreurd want in een volgende bocht staat (live) muziek de deelnemers weer op te zwepen. Bovenaan de berg hangen honderden briefjes met boodschappen aan en voor de deelnemers.
Het is de zeventiende keer dat de Alpe d'HuZes gehouden wordt
Manuela uit Veghel liep gisteren en vandaag voor haar overleden man
Eén keer wandelen was niet genoeg dus liep Manuela van Team Tuur gisteren en vandaag de Franse berg op. Haar man overleed vorig jaar aan een hersentumor. Geld voor onderzoek moet er komen om steeds sterker te staan in de strijd tegen kanker.
Iedere deelnemer heeft een verhaal over kanker
Jong, oud iedereen die de berg beklimt vandaag doet dat voor iemand die ze kennen met kanker. Soms hebben ze zelf kanker en is het bereiken van de finish een strijd die ze alvast gewonnen hebben.
Kleding gaat uit want de koperen ploert doet al vroeg zijn werk
Het vertrek was vanmorgen om 04.30. Onder aan de berg was het behoorlijk fris. Ondertussen stijgt de temperatuur rap en worden jasjes uitgedaan en beenstukken afgetrokken.
Emoties als de finish in zicht is
14 kilometer ploeteren alle deelnemers fietsend, wandelend en rennend over de mythische berg met 21 bochten. Precies 1235 dappere Brabanders halen het uiterste uit zichzelf en dat roept emoties op zodra de finish gepasseerd is.
Velen zijn al sinds vanochtend vroeg onderweg
Hier lees en zie je vandaag hoe het onze helden op de berg vergaat
Alpe d’HuZes is een jaarlijks evenement waarbij zoveel mogelijk geld wordt ingezameld voor onderzoek naar kanker en naar verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met kanker.