Video

Zo versla je vrienden en collega's in EK-pool: 'Ga niet voor verrassingen'

6 juni om 19:00 • Aangepast 19 juni om 02:04
nl
Het EK voetbal staat voor de deur en dus vullen we weer massaal een EK-pooltje in. De één maakt er een hele sport van om alles uit te zoeken terwijl een ander juist binnen twee minuten op gevoel zijn voorspellingen invult. Maar wat is nou de beste tactiek om jouw EK-pool te winnen?
Profielfoto van Floortje Steigenga
Geschreven door

Bredanaar Martijn van Dijk is eigenaar van Scorito. Via dat platform is de verwachting dat één miljoen Nederlanders het EK gaan voorspellen. Martijn: “Met nog ruim een week te gaan is Frankrijk bij onze deelnemers de grote favoriet gevolgd door Engeland en Duitsland.”

Die voorspelling is niet heel gek want een supercomputer heeft tienduizend keer het EK voorspeld. En daarbij komt Engeland als meest kansrijk (19,9%) naar boven nipt gevolgd door Frankrijk (19,1%). Nederland is terug te vinden op een zesde plek met 5,1% kans.

"Als je je geloofwaardigheid wil verliezen dan moet je vooral een EK gaan voorspellen."

Aad de Mos noemt ook Frankrijk en Engeland als topfavorieten samen met Duitsland en Spanje. Maar de oud-trainer van PSV wil eigenlijk niet te veel voorspellen: “Als je je geloofwaardigheid wil verliezen dan moet je vooral een EK gaan voorspellen. Dat toernooi kan zelfs gewonnen worden door een campingelftal.”

En dus rijst de vraag heb je eigenlijk wel verstand van voetbal nodig om een EK-pooltje te winnen. “We krijgen vaak veel klachten van onze deelnemers dat iemand die er helemaal geen verstand van heeft toch hun EK-pooltje heeft gewonnen. Zes jaar geleden won iemand onze WK-pool door overal 1-0 in te vullen. Dat had natuurlijk niks met verstand van voetbal te maken”, vertelt Van Dijk.

Martijn van Dijk, eigenaar van Scorito (foto: Floortje Steigenga).
Martijn van Dijk, eigenaar van Scorito (foto: Floortje Steigenga).

Overigens is overal 1-0 invullen helemaal niet zo’n gekke tactiek. Die uitslag komt het vaakst voor op een EK gevolgd door 2-1 en 2-0. Mocht je toch een gelijkspel willen voorspellen is de kans het grootst dat het 1-1 wordt.

Sportverslaggever Yannick Wezenbeek werd afgelopen seizoen laatste in het 'voorspellingsklassement' van het radioprogramma De Zuidtribune van Omroep Brabant. “Ik heb daarin te veel gegokt op de verrassingen. Op een gegeven moment stond ik zover achter dat ik de meest rare dingen heb moeten voorspellen.”

"Je moet niet te veel verrassingen invullen."

Dat is iets wat Martijn van Dijk heel erg herkent. “Dat is de grootste fout die je kan maken. Een verrassing is niet voor niks een verrassing. Die moet je niet te veel invullen. Maar je bent soms geneigd heel erg in verrassingen te denken. Mijn advies is dan ook om in de groepsfase de favoriet altijd te laten winnen.”

Overigens denkt Aad de Mos daar toch anders over. “Die groepsfase kan je net zo goed overslaan, want bijna iedereen gaat door. Degene die in de knock-outfase in vorm is wint het EK. Dat kan goed een verrassing zijn of een campingelftal. Kijk maar naar NAC, die konden er eerst ook niks van.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!