Video

Man (79) stak zijn vrouw (75) dood omdat ze dementeerde

7 juni om 12:54 • Aangepast 21 juni om 02:05
nl
De 79-jarige Hasan S. uit Eindhoven heeft zijn 75-jarige vrouw vermoord omdat hij er niet meer tegen kon dat zij aan het dementeren was. Dat bleek vrijdag in de rechtbank in Den Bosch tijdens een tussentijdse zitting. Volgens justitie heeft S. zijn vrouw met meerdere messteken om het leven gebracht op zondagavond 10 maart.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Voor de rechter zat een broze, oude man die in 1945 in het Turkse Ankara werd geboren. Van de spanning trilde hij over zijn hele lichaam en omdat hij erg doof is, had hij moeite de zitting te volgen. Hasan S. had zelf 112 gebeld na zijn daad en agenten troffen zijn dode vrouw aan in de seniorenwoning van de twee aan de Troyeshof in de Achtse Barrier in Eindhoven. S. en zijn vrouw waren meer dan vijftig jaar getrouwd.

Dat Hasan S. zijn vrouw heeft doodgestoken, staat voor alle partijen vast. Maar over de vraag waarom, zijn de meningen verdeeld. Justitie oordeelt dat de man het bewust heeft gedaan en hij klonk ook helder toen hij 112 belde. Maar, de advocaat van S. is een heel andere mening toegedaan.

Volgens haar is er paniek in zijn stem te horen op de opname en op een gegeven moment kreeg de 112-centralist ook geen contact meer met hem. Toegesnelde hulpverleners troffen de man, volgens de advocate, hulpeloos en in shock aan in de kamer waar zijn dode vrouw lag. De volgende ochtend op het politiebureau was hij nog in shock.

Een psychiater gaat de komende tijd onderzoeken wat er zich in het hoofd van de man zou kunnen hebben afgespeeld. Zijn advocate drong erop aan extra specialisten in te schakelen, om bijvoorbeeld de bijwerking van de medicijnen die de man slikte te onderzoeken.

Kort voor de moord was S. overgestapt op een ander merk medicijn voor zijn angststoornissen en slaapproblemen. Mogelijk heeft dat invloed gehad op zijn daad, opperde zij. Omdat verkeerde medicatie voor extra impulsiviteit en agressie zou kunnen zorgen.

Justitie wil echter eerst het onderzoek van de psychiater afwachten voor er eventuele extra specialisten worden ingeschakeld en kreeg daarin gelijk van de rechtbank. De officier snapte niet zo goed wat er niet duidelijk is aan de daad van S. “Hij heeft haar meerdere keren gestoken en zelf de hulpdiensten gebeld. Zij was dement en daar kon hij niet meer tegen.”

De volgende tussentijdse zitting in deze zaak is op 15 augustus.

De omgeving rondom het huis was ook een dag later nog afgezet (foto: Noël van Hooft).
De omgeving rondom het huis was ook een dag later nog afgezet (foto: Noël van Hooft).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!