Veel meer meldingen over chantage met naaktbeelden: 'Schrikbarend'

11 juni om 07:00 • Aangepast 21 juni om 02:03
nl
Het aantal meldingen van sextortion, het chanteren met naaktbeelden, dat bij de hulporganisatie Helpwanted is binnengekomen, is het afgelopen jaar verdubbeld. Er werd 5005 keer om advies gevraagd over dit onderwerp. "Dit zijn schrikbarende cijfers. Achter elk geval van sextortion schuilt een slachtoffer."
Profielfoto van Sanne Hoeks
Geschreven door

Helpwanted helpt iedereen die te maken heeft met online grensoverschrijdend gedrag. Ze bieden praktische hulp, geven persoonlijk advies en tips voor omstanders. Volgens Nikki-Lee Janssen, teamleider bij Helpwanted, zijn het aantal meldingen van sextortion schrikbarend.

"Het zijn niet zomaar getallen. Achter elk geval van sextortion schuilt een slachtoffer, waarop de afpersing een ontwrichtende invloed kan hebben." Volgens haar melden lang niet alle slachtoffers zich. "De vijfduizend melders die contact hebben opgenomen met Helpwanted, vormen dan ook het topje van de ijsberg."

De hulporganisatie geeft de melders advies en biedt eerste hulp door bijvoorbeeld het verwijderen van de beelden. Het advies is altijd om niet in te gaan op de eisen van de afperser. "Maar dat is altijd makkelijker gezegd dan gedaan", aldus Janssen.

Grootste online-misbruikzaak ooit
Het fenomeen sextortion kwam de afgelopen tijd uitgebreid in het nieuws met de zaak tegen Gianni de W. (25) uit Etten-Leur. Hij nam contact op met meiden via Snapchat en Instagram onder een schuilnaam en verleidde hen om naaktfoto's te sturen. Als ze dit eenmaal hadden gedaan, chanteerde hij hen. Wanneer de meiden niet deden wat hij zei, dreigde hij de naaktfoto's en filmpjes te verspreiden.

Hij maakte minstens 172 slachtoffers en daarmee is dit de grootste online-misbruikzaak ooit in Nederland. In mei werd Gianni de W. veroordeeld tot een celstraf van 6,5 jaar en een tbs-behandeling.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Dit is hoe Gianni de W. jarenlang tientallen jonge meisjes afperste

Uitspraak in mega misbruikzaak tegen Gianni de W.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!