Hein wilde altijd al aardbeienkoning van Zundert worden en nu is dat gelukt

8 juni om 20:00 • Aangepast 21 juni om 02:05
nl
39 vrouwen gingen hem al voor als aardbeienkoningin, maar Hein (22) is de eerste aardbeienkoning ooit in Zundert. "Ik wilde dit vroeger al, maar zette het uit mijn hoofd. Het zou toch nooit gebeuren." Maar dat zag hij fout, want Hein krijgt dit weekend tijdens het veertigste aardbeienfeest de hoofdrol.
Profielfoto van Suzan van Loenen
Geschreven door

De Aardbeienfeesten in Zundert worden ieder jaar gehouden. De feesten zijn begonnen omdat de aardbei één van de belangrijkste streekproducten is in de regio.

Hein groeide op met de jaarlijkse aardbeienfeesten en ieder jaar was het weer de vraag: wie wordt de nieuwe aardbeienkoningin? Alleen vrouwen maakten een kans. Dat hij die rol als man nooit zou krijgen, stond voor hem vast.

"Het begon als een grapje."

Tot hij er vorig jaar tijdens zijn werk in de sangriabar een opmerking over maakte. Terloops liet hij vallen dat het altijd zijn droom was geweest om aardbeienkoning te worden. Hein: "Het begon als een grapje. Maar in maart kreeg ik ineens een serieuze vraag."

Die vraag kwam precies op het juiste moment. "Ik heb een modeopleiding afgerond, maar twijfelde vorig jaar of ik daarmee verder wilde. Nu heb ik een tussenjaar. Na de zomer begin ik met een totaal andere studie: rechten."

Hein heeft nu dus genoeg tijd voor het drukke programma van de aardbeienfeesten en alles wat daarbij komt kijken. Het meest van alles kijkt hij uit naar het bezoek aan de ouderen in woonzorgcentrum De Willaert.

"Als ik een speech voorbereid, maak ik me druk en gaat het fout."

Daar mag hij samen met de bewoners een aardbeiengebakje eten en kletsen. Ook moet hij speechen. "Maar dat doe ik spontaan. Als ik een speech voorbereid, maak ik me druk en gaat het fout."

Na vijf uur in de namiddag, als de verplichtingen voor het aardbeienfeest erop zitten, kan hij zijn eigen gang gaan. Hein: "Dan ga ik me thuis omkleden, zodat ik daarna zelf nog even kan feesten." Hoe laat hij het gaat maken, dat weet hij nog niet. "Eerst zei ik: maximaal tot elf uur in de avond. Maar dit heb ik alweer twee uur later op de klok gezet."

Toch moet hij er zondagochtend ook weer staan. Maar hij vertrouwt op alle mensen die hem dit weekend begeleiden. Hein: "Er zijn genoeg mensen die vertellen waar ik heen moet. Het is echt superfijn: ik ben gewoon een soort influencer. Ik word de hele dag met alles geholpen, mag lekker kletsen en vind de aandacht heerlijk."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!