Universiteit Tilburg en Eindhoven breken banden met Israël niet na protest
De rectoren van de vijftien universiteiten laten in de brief weten 'de individuele academische vrijheid van onderwijs en onderzoek' te beschermen. De universiteiten schrijven dat zij 'sowieso' nooit banden met een heel land zullen verbreken, tenzij de overheid dat oplegt, zoals bij Rusland het geval was.
Ze verwijzen naar het al bestaande protocol waarbij ze zusterinstellingen die kernwaarden schenden daarop aanspreken, en zich van deze organisaties distantiëren 'als zo'n gesprek niet mogelijk blijkt'.
Minister blij
Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf laat in een reactie weten blij te zijn dat universiteiten zich uitspreken voor 'een zorgvuldige weging van samenwerkingsverbanden'.
"Dat moet vrij zijn van intimidatie, druk of dreiging met geweld." Het is volgens de minister van belang dat de academische gemeenschap samen de academische vrijheid bewaakt.
"Het is een academische kernwaarde dat wetenschappers in vrijheid mogen bepalen met wie en naar welke vragen zij onderzoek doen. In tijden van conflict kunnen internationale academische samenwerkingsverbanden een kans bieden om een open lijn te behouden en kritische tegenstemmen te laten klinken."
Tentenkamp
Op het terrein van Tilburg University en de TU/e hadden studenten begin mei tenten opgezet om zo deel te nemen aan het landelijke protest. Een van de belangrijkste eisen is dat de universiteiten hun banden met Israël verbreken. Op de Tilburgse campus wordt nog steeds gedemonstreerd. Er staan ongeveer 30 tentjes met demonstranten op de campus.
Boos en teleurgesteld
De studenten in het Tilburgse tentenkamp zijn boos en teleurgesteld over de beslissing van de universiteit om de banden met Israëlische instellingen niet te verbreken. Rami is een van hen. Hij vertelt hoe het nieuws hen heeft overvallen. “Ik was vandaag thuis maar ben meteen hier naartoe gegaan toen ik het hoorde. We hadden altijd al onze twijfels of ze de banden echt zouden verbreken. Het College van Bestuur had beloofd om naar het advies van een comité van experts te luisteren. Maar dat onderzoek hebben ze niet afgewacht. En dat de rector van onze universiteit de brief ook nog als eerste heeft ondertekend vinden we extreem teleurstellend.”
Op de vraag of ze hun kamp nu gaan opbreken of juist harder actie gaan voeren heeft Rami nog geen antwoord. “We gaan met de groep bespreken wat we nu gaan doen. Ik weet het echt nog niet.”