Video

Xanu vindt atletiek voor honden geweldig: 'Hoe gekker, hoe beter'

11 juni om 17:00 • Aangepast 25 juni om 02:03
nl
Het is een soort atletiek voor honden, maar dan met een bak water erbij. Fennella Veldhuis (48) doet met haar hond Xanu aan Dock Diving. In Nederland nog relatief onbekend, maar de inwoonster van Zevenbergen verwacht dat de populariteit de komende jaren toe zal nemen. “De combinatie bewegen en zwemmen is ideaal.”
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Fennella maakte twee jaar geleden tijdens een dierenfestival kennis met Dock Diving, een hondensport die is overgewaaid uit Amerika. “Xanu, een kruising tussen een Hollandse en Mechelse herder, mocht een gratis sprong maken maar wilde niet. Ik heb daarna samen met een vriendin een workshop geboekt.”

"Aan de rand van het bad stond hij te blaffen naar een balletje."

“Haar hond sprong meteen, die van mij stond aan de rand van het bad te blaffen naar een balletje. Na twee minuten sprong Xanu toch en had hij de smaak te pakken. We werden direct uitgenodigd voor een wedstrijd. Ook zit ik bij het demoteam van de Dock Diving Academy. Een leuke groep mensen met veel interesse in elkaar en in elkaars honden.”

Maar wat is Dock Diving precies? Het bestaat uit vier disciplines, waarbij honden in een bak met water landen. Het bekendste onderdeel is de big air, waarbij ze zo ver mogelijk springen achter een speeltje, dummy, dat in het water wordt gegooid. Daarnaast is er ver- en hoogspringen, waarbij honden een dummy in de lucht moeten pakken. Ook is er het zo snel mogelijk ophalen, apporteren, van een dummy aan de andere kant van het bad en dan terugzwemmen.

“Aan de hand van een computersysteem worden de tijd en afstand nauwkeurig gemeten. Het gaat soms om centimeters of tienden van een seconde.”

Xanu doet mee in de categorie grote honden. Met hoogspringen staat zijn persoonlijk record op 2,05 meter, met verspringen op 5,25 meter. “Maar het zwemmen heen en weer is zijn specialiteit. Op 24 meter doet hij er zo'n 18 seconden over, dat is erg snel.”

"Hij is gek genoeg van zichzelf."

Moeite om Xanu te motiveren tijdens wedstrijden is niet nodig. “Hij is gek genoeg van zichzelf. Het is voor mij belangrijk om hem op het dock eerst rustig te laten liggen. Daarna hoef ik maar een signaal te geven en gaat het vanzelf. Xanu geeft bij elk onderdeel 300 procent. Thuis train ik veel in de tuin. Daarbij gaat de focus vooral naar het pakken van een dummy. Hij heeft zoveel apporteerdrang dat het vervolgens niet meer uitmaakt dat hij in een bak water terechtkomt.”

"Ik kan hem hier altijd voor wakker maken."

Fennella krijgt vaak de vraag of haar hond eigenlijk wel lol heeft in het springen. “Hoe gekker, hoe beter. Xanu vindt het helemaal geweldig, het haalt het beste bij hem naar boven. Het is echt iets waar ik hem altijd wakker voor kan maken. Een chagrijnige hond ken ik niet. En weet je, als een hond iets niet wil doen, dan gebeurt het ook niet.”

In principe is Dock Diving voor iedere hond vanaf 15 maanden die kan zwemmen geschikt. Al is het volgens Fennella belangrijk om eerst een workshop te boeken. “Veiligheid gaat boven alles. Een hond moet weten wat te doen na een landing in het water. En waar kunnen ze veilig het water uit? Als ze dat doorhebben, dan is er geen leukere sport om te doen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!