Serval loopt los in woonwijk: dit is hoe gevaarlijk het dier kan zijn

20 juli om 10:19 • Aangepast 22 juli om 13:43
nl
De serval, een katachtige uit Afrika met scherpe klauwen en tanden. Je zou maar in de Helmondse wijk Houtsdonk wonen en weten dat deze grote kat ergens rondsluipt. Maar hoe gevaarlijk is het beest eigenlijk?
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Ze zien er misschien schattig uit, vooral als het van die kleine fluffy kittens zijn. Dat is waarschijnlijk ook een van de redenen dat de beesten de afgelopen jaren steeds populairder zijn geworden.

De beesten hebben een elegant uiterlijk met hun goudkleurige vacht met zwarte stippen en strepen, hun slanke postuur, lange poten en grote oren. Waar Stichting AAP voorheen maar twee of drie meldingen per jaar kregen, zijn het er sinds 2020 tientallen per jaar.

"Waarschijnlijk omdat steeds meer mensen iets bijzonders willen en servals veel vaker aangeboden worden. Niet alleen door fokkers, maar ook op Marktplaats en Instagram", legt woordvoerder Peter de Haan van Stichting AAP uit.

Een serval staat sinds kort op de lijst van verboden huisdieren in Nederland. Er geldt wel een overgangstermijn. Wie voor 1 januari 2024 zo'n dier al in huis had, mag het gewoon houden totdat het doodgaat.

"Als je hem in een hoekje drijft, dan is het oppassen geblazen."

Maar het zijn toch echt Afrikaanse roofdieren, benadrukken ze bij de stichting. Oké, het is dan geen tijger of leeuw, maar wel een wild dier volgens De Haan. "Met forse nagels en tanden."

LEES OOK: De politie waarschuwt voor een ontsnapte serval in Houtsonk: 'Houd huisdieren binnen'

Toch is het dier niet levensgevaarlijk voor mensen. Zo lang je uit de buurt blijft, hoef je je volgens hem niet direct zorgen te maken. "Uit zichzelf valt de serval geen mensen aan. Maar als je hem in een hoekje drijft, dan is het oppassen geblazen, want dan haalt hij je flink open.”

"Konijnen en kippen zijn voor een serval gewoon eten."

Zijn advies is dan ook om uit de buurt te blijven als je het beest ziet. "Benader 'm niet zelf maar bel de Dierenambulance. Het dier niet levensgevaarlijk, maar ik zou m’n kleine kind niet buiten laten spelen als ik wist dat het dier er zat.”

Ook kippen en konijnen moet je nu even niet buitenlaten volgens De Haan: “Dat is voor een serval gewoon eten.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!