Spinazietelers optimistisch ondanks mislukte oogsten door natte weer

11 juni om 19:30 • Aangepast 26 juni om 02:04
nl
De schappen met spinazie in de supermarkten zijn op veel plekken leeg. Dat komt door het ontzettend natte voorjaar. Veel spinazietelers hebben hun oogsten zien mislukken en het gaat ook niet snel goedkomen, stelt een spinaziekweker. "De afgelopen weken stond het grondwater zo hoog, dat we niet konden zaaien."
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Spinaziekweker Adrie van den Eijnden van Green Specialties uit Lierop, teelt bladgroenten zoals spinazie en veldsla in de volle grond. Zoveel regen als de afgelopen maanden had hij nog nooit meegemaakt.

"De temperaturen zijn niet slecht, maar met die hoge grondwaterstand, kun je de grond niet bewerken. En je kunt ook niet zaaien als het regent. Dat zaad plakt dan namelijk overal aan vast. Bovendien heeft spinazie een hele zwakke wortel. Door de hoge grondwaterstand, staat de groei stil. Er komt schimmel en het blad wordt geel."

"Vandaag was het droog, dus hebben we weer gezaaid."

Het gevolg is veel lege schappen en de spinazie die nu nog wel in de supermarkt ligt komt uit andere landen. "Zo werken wij samen met Spanje en Scandinavië. Maar ook die landen hebben problemen, zo was het in Spanje erg warm", zegt Adrie.

Het veld met de mislukte spinazie is door hem vernietigd, maar Adrie ligt er niet wakker van. Want als het weer een beetje meewerkt kan er snel weer spinazie zijn. "Vandaag was het droog, dus hebben we weer gezaaid. Over drie tot vier weken hebben we nieuwe oogst."

"De natuur werkt niet volgens een kalender"

Spinazietelers zijn volgens hem sowieso positief ingesteld en Adrie zeker ook. "Het weer kun je niet beïnvloeden. We denken gewoon, morgen wordt het beter. Maar het beste spinazieweer is droog weer. Dan kun je het veld af en toe beregenen. Nu kunnen we niets doen."

De overheid kan dat volgens hem wel. "De sloten staan bomvol water, dat niet weg kan lopen. Het waterschap mag namelijk vanwege de flora - en faunawet pas vanaf juni de sloten maaien. Boeren willen met de natuur meebewegen. Veel regen, dan nu al maaien. Je moet je aanpassen aan het weer, de natuur werkt niet volgens een kalender."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!