Video

Man doodde zijn vrouw en een huisgenoot in Tilburg: 20 jaar cel geëist

12 juni om 13:09 • Aangepast 26 juni om 02:05
nl
Het Openbaar Ministerie heeft woensdag twintig jaar celstraf geëist tegen de 38-jarige Dawid Z. voor het doden van zijn vrouw in 2020 en zijn huisgenoot in 2021. In zijn huis in Tilburg werd binnen een jaar tijd twee keer een lijk gevonden. Zelf ontkende hij daar iets mee te maken te hebben.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

"Het zou de openingszin kunnen zijn van een misdaadroman. Dat is het niet, het is bittere werkelijkheid", zo begon het OM in de rechtbank in Breda aan de strafeis. De twee slachtoffers overleden allebei volgens justitie onder hele dubieuze omstandigheden.

De 33-jarige vrouw van de verdachte, Marta, werd op 14 december 2020 dood gevonden in de flat aan de Mozartlaan. Zij had een gehavend gezicht, zat onder de blauwe plekken en bloedde. Ook op veel plekken in de woning zaten bloedspatten.

Z. zei tegen de politie dat hij wakker werd van een stikgeluid, dat zijn vrouw ‘iets zwarts’ overgaf en er ontlasting uit haar kwam. Nadat hij haar niet meer hoorde ademen, belde hij 112. Tegen de politie zei Z. enkele vreemde dingen, zoals: "Ik heb niks gedaan".

De man werd opgepakt, maar kwam later weer vrij. Tot 19 oktober 2021, toen zijn 36-jarige huisgenoot Tomasz dood op een matras werd gevonden met een nat besprenkeld hoofd en verwondingen. Het slachtoffer met suikerziekte overleed mogelijk door een insulinetekort, geweld of onderkoeling.

Beelden van het onderzoek in de flat nadat een lichaam werd gevonden in 2020:

Bij beide slachtoffers is geen zekere doodsoorzaak gevonden. Bij Marta bleken maar 2 van haar 24 ribben nooit gebroken te zijn. Een deskundige kon niet vaststellen of de verwondingen door een ongeluk of door geweld kwamen. Het OM is ervan overtuigd dat Z. zowel Marta als Tomasz in hulpbehoevende toestand heeft gewurgd.

Op zijn telefoon stonden erg veel filmpjes van Marta, waarop te zien zou zijn dat hij haar stelselmatig mishandelt en uitscheldt. Ook in het bijzijn van de kinderen. "U zou het bijna een duister videodagboek kunnen noemen", zei de officier van justitie daarover. De verdachte zei dat hij zijn alcoholistische vrouw filmde, zodat zij haar gedrag kon terugzien. Hij zwoer dat hij haar nooit heeft geslagen.

Ook van Tomasz maakte Z. vernederende beelden, waarop hij onder meer naakt onder een koude douche zat terwijl Z. een douchekop op hem richtte. De verdachte zou dit hebben gedaan om Tomasz nuchter te krijgen, beweerde hij.

Tijdens de behandeling van de zaak ontkende de verdachte iets met de dood van het tweetal te maken te hebben. "Ik heb niemand gedood", zei Z. emotioneel. "Die verdenkingen zijn verschrikkelijk."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!