Deze stad is 'onze' hofleverancier van Oranje met 22 internationals

13 juni om 12:01 • Aangepast 26 juni om 02:05
nl
Ruud van Nistelrooij, Simon Tahamata, Kees Rijvers en Toine van Mierlo. Deze voetballers hebben in elk geval twee dingen gemeen: ze zijn in Brabant geboren én ze speelden minstens één wedstrijd voor het Nederlands mannenelftal. In totaal stond van 93 van de 807 spelers die ooit uitkwamen voor Oranje de wieg in Brabant. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van gegevens die zijn verzameld door Voetbalstats.nl.
Profielfoto van Arnold Tankus
Geschreven door

Breda is de Brabantse hofleverancier van het Nederlandse elftal. De stad leverde maar liefst 22 spelers voor Oranje. Onder wie natuurlijk Kees Rijvers, die in maart van dit jaar op 97-jarige leeftijd overleed.

Ook op het EK dat vrijdag begint is de stad opnieuw flink vertegenwoordigd dankzij aanvoerder Virgil van Dijk en eerste keeper Bart Verbruggen.

De Brabantse gemeenten met de meeste (oud-)internationals zijn:

  • Breda - 22
  • Tilburg - 17
  • Eindhoven - 14
  • Den Bosch - 10
  • Helmond - 6
  • Roosendaal - 3

Oranje-spelers die in het buitenland zijn geboren, zoals bijvoorbeeld Frimpong, zijn niet meegenomen in de analyse. In de lijst zijn alle spelers opgenomen die sinds 1905 voor het Nederlands elftal zijn uitgekomen. En dus komen er ook namen voor die zelfs de meest verstokte voetballiefhebber weinig meer zal zeggen.

Want wie kent Leo Ghering nog? De linksbuiten uit Tilburg die bij LONGA speelde, debuteerde in 1927 voor het Nederlands elftal en speelde negen wedstrijden waarin hij zes keer scoorde.

Kees Pijl is ook een speler uit die periode. De spits, geboren in Oosterhout, speelde in 1927 en 1928 acht wedstrijden voor het Nederlands elftal en scoorde zeven keer. Pijl was in die tijd een veel scorende speler voor Feyenoord: in de 203 competitiewedstrijden die hij voor de Rotterdamse club speelde, maakte hij maar liefst 179 doelpunten.

Voetballer Kees Pijl uit Oosterhout op de Olympische Spelen van 1924 (foto: Wikipedia)
Voetballer Kees Pijl uit Oosterhout op de Olympische Spelen van 1924 (foto: Wikipedia)

Natuurlijk zijn er ook bekendere namen uit het recente verleden. Zoals Ruud van Nistelrooij (Geffen), Joris Mathijsen (Goirle) en Phillip Cocu (Eindhoven).

Sommige gemeenten komen in de lijst voor omdat ze één speler in Oranje hebben gehad, zoals Bladel dankzij Roy Beerens, Geldrop-Mierlo dankzij Ernest Faber en Steenbergen dankzij Pierre van Hooijdonk.

Bekijk in dit kaartje of jouw gemeente een (oud-)international rijk is:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!