Vervuiling op vliegbasis, gemeente ziet geen gevolgen voor omwonenden

13 juni om 19:57 • Aangepast 26 juni om 02:04
nl
Het terrein van vliegbasis Gilze-Rijen is flink vervuild met PFOS, een stof die valt onder PFAS. Dat bleek uit een onderzoek van het onderzoeksplatform Pointer. Alle monsters die op het terrein werden genomen bevatten een schrikbarende hoeveelheid bodemverontreiniging. Op één plek wordt de norm voor ernstige vervuiling zelfs 56 keer overschreden. Wat vinden de gemeente Gilze-Rijen, waterschap de Brabantse Delta en Defensie hiervan?
Profielfoto van Lobke KapteijnsProfielfoto van Jan Waalen
Geschreven door

Volgens de gemeente Gilze-Rijen heeft de PFOS-vervuiling op het terrein van de vliegbasis geen gevolgen voor de inwoners. "Uit onderzoeken blijkt dat dat de vervuiling zich binnen de hekken van het terrein bevindt. Het heeft geen consequenties voor de omgeving. De vervuiling wordt goed in de gaten gehouden", zegt een woordvoerder van de gemeente.

Defensie heeft aangeven dat ze de vervuiling willen gaan opruimen, zodra daar een methode voor is gevonden. Zolang er geen plannen zijn met het gebied is er geen acuut gevaar voor de bevolking.

PFOS-houdend schuim
Op de vliegbasis was tot het begin jaren '70 een speciale plaats voor het oefenen van het blussen van kerosinebranden. In het blusschuim werd in 2022 PFOS aangetroffen. De vliegbasis en de Inspectie Leefomgeving en Transport hebben dat ook gedeeld met de gemeente. Uit onderzoeken is gebleken dat de vervuiling zich op en onder de vliegbasis bevindt.

PFOS zijn chemische stoffen die door mensen zijn gemaakt, het is een zusje van het meer bekende PFAS. De stoffen breken niet of nauwelijks af in het milieu en kunnen schadelijke effecten hebben voor mensen.

Verhoogde waarde PFAS
Het waterschap Brabantse Delta heeft in 2022 in het beekje Aalstraatselei op honderd meter afstand van de vliegbasis Gilze-Rijen in de bodem een verhoogde waarde van PFAS gevonden. "Drie keer zoveel als eigenlijk zou mogen. Dat bleek uit een onderzoek in het slib op de bodem. De hoogte van het PFAS-gehalte was voor het waterschapgeen geen reden om de alarmbel te luiden", zegt een woordvoerder van de Brabantse Delta. De stof PFAS is pas gevaarlijk bij zeer grote inname.

Of deze PFAS ook echt van de vliegbasis afkomstig is, is niet onderzocht door het waterschap. "Er zijn geen sloten of beken van de vliegbasis die afwateren in de Aalstraatselei." Het waterschap zegt dat het de Aalstraatselei en andere beekjes en sloten in de omgeving van de vliegbasis opnieuw gaat onderzoeken op PFAS. "Mogelijk wordt ook het oppervlaktewater onderzocht op vervuiling."

Aan de bak
In de aflevering van Pointer reageert ook demissionair staatsecretaris Christophe van der Maat. "Defensie maakt veel geld vrij om alle terreinen met een verontreinigde bodem af te graven en te saneren. Dat hebben we ook gedaan op de vliegbasis in Leeuwarden. Jaren geleden was daar een ongeluk met een straaljager en toen is er stevig geblust.", zegt Van der Maat. "We moeten aan de bak. PFOS zit in het grondwater en het baggerslib. We weten nu ook dat het in het oppervlaktewater zit."

Vliegbasis Gilze-Rijen is niet de enige vliegbasis met een verontreinigde bodem. In Brabant staan ook vliegbasis Eindhoven, vliegbasis Volkel en vliegbasis Woensdrecht op de lijst van verontreinigde terreinen.

MEER OVER DIT ONDERWERP:

Bodem vliegbasis Gilze-Rijen is ernstig vervuild: 'Waardes gigantisch hoog'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!