Wind en regen maken de laatste loodjes voor de Bosch Parade uitdagend

17 juni om 12:00 • Aangepast 28 juni om 02:07
nl
De kunstwerken voor de Bosch Parade krijgen steeds meer vorm. Dit ondanks de wind en regen van de afgelopen weken. Want door de slechte weersomstandigheden is het een uitdaging om alles op tijd af te hebben voor het evenement waarbij negentien kunstwerken door de Dommel drijven. “Het is af en toe behelpen, maar het is ook een unieke kans om in de buitenlucht te werken”, zegt kunstenaar Jochem.
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

In de weken voor de parade leggen de kunstenaars de laatste hand aan hun werk in de ‘werkplaats’ de Tuin der Lusten. Voor de meesten is het de eerste keer dat ze in de buitenlucht werken aan een project. En dat is met het uitzonderlijk slechte weer van de afgelopen week soms best lastig. “We moeten ijzeren delen aan elkaar lassen, maar door de wind waaide het vlammetje steeds weg”, geeft kunstenaar Lesse een voorbeeld.

Ook het verven van de kunstwerken is dit jaar een heel gedoe. Van papier-maché en van een vlot tot busjes en boten; er wordt van alles beschilderd. Zodra het droog is, gaan de blikken verf bij verschillende kunstenaars snel open. Lesse: “We hebben de buitenkant van onze boot al geverfd met waterbestendige verf. Maar over de binnenkant hebben we niet nagedacht. Die moet natuurlijk ook tegen water kunnen als het gaat regenen.”

"We hebben een deadline en er moet nog veel gebeuren."

Toch zijn er volgens de kunstenaars niet alleen maar nadelen. Want het publiek kan alvast een kijkje komen nemen tijdens het bouwproces. “Normaal zit je in je eentje in je atelier te werken aan een project. Daardoor vind ik de interesse en aandacht nu extra leuk”, verteltt Yip.

Ook voor Jochem is die aandacht nieuw, want hij doet voor het eerst mee aan de Bosch Parade. “Het is leuk als mensen interesse hebben in wat je aan het maken bent en daar wil ik natuurlijk graag over vertellen. Maar het zorgt wel een beetje voor extra stress, want we hebben ook een deadline en er moet nog veel gebeuren.”

“We hebben over alles nagedacht.”

De dagen voor de parade wordt er enorm hard gewerkt om alles op tijd af te krijgen. En dan moeten sommige deelnemers ook nog last minute aanpassingen doen aan hun kunstwerk. “Omdat het zoveel heeft geregend staat het water in de Dommel hoger. Het is daardoor nog maar de vraag of ons kunstwerk onder de Bossche bruggen door kan”, zegt Elvis.

Het kunstwerk van zijn team bestaat uit een oud bestelbusje met bushalte bovenop het dak. “Maar we hebben een oplossing bedacht. Het bushokje bovenop de bus hebben we nu zo gemaakt dat we deze kunnen in- en uitschuiven.”

Wind en regen maken de laatste loodjes zwaar voor kunstenaars van de Bosch Parade (foto: Megan Hanegraaf).
Wind en regen maken de laatste loodjes zwaar voor kunstenaars van de Bosch Parade (foto: Megan Hanegraaf).

Omdat het waterpeil in de Dommel hoog is, moeten de deelnemende kunstenaars ook nog rekening houden met de snelheid waarmee hun werk door het water gaat. Want het water stroomt nu sneller. “We hebben over alles nagedacht”, vertelt Yip lachend. “We hebben een extra mechanisme bedacht om te sturen, te remmen of juist harder te kunnen varen.”

Ondanks alle extra tijd die de kunstenaars kwijt zijn, gaan de meesten het wel redden voor de start van het evenement. “We moeten nog vier schroefjes vastzetten en dan kunnen we voor het eerst met ons kunstwerk het water op”, zegt Lesse.

Programma Bosch Parade

Van donderdag 20 juni tot en met zondag 23 juni vaart de stoet van de Bosch Parade dagelijks door de Dommel in Den Bosch. Het is dit jaar de tiende editie van het evenement, een tinnen lustrum dus.

Dinsdag 18 juni is er om 20.00 uur een try-out vaart. Het programma voor de overige dagen is als volgt:

  • Donderdag 20 juni, vertrek 20.00 uur
  • Vrijdag 21 juni, vertrek 19.00 uur
  • Zaterdag 22 juni, vertrek 20.00 uur
  • Zondag 23 juni, vertrek 15.00 uur

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!