Schilderij Van Gogh gestolen door nazi's: museum haalt doek weg
Het gaat om het Van Gogh-schilderij De Oude Toren. Het werk, en nog vier andere schilderijen, worden op 20 juni uit het museum verwijderd. Het gaat om schilderijen uit de collectie van Emil Bührle. Hij was een in Duitsland geboren wapenhandelaar die rijk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Zijn privécollectie is vaker in verband gebracht met plunderingen door de nazi's. In Zwitserland is de collectie al jaren omstreden.
De Oude Toren
De Oude Toren is in februari en maart van 1884 geschilderd door Van Gogh. Het schilderij toont een verlaten kerktoren naast een kerkhof in Nuenen.
De toren werd later afgebroken. De spits van de kerk ontbreekt daarom op een ander schilderij van Van Gogh van de toren, dat hij in mei en juni van 1885 schilderde.
De Oude Toren was ooit eigendom van de Duitse kunsthandelaar Walter Feilchenfeldt. Uiteindelijk heeft die het schilderij verkocht aan Bührle.
De stichting die de collectie van Bürhle beheert liet de schilderijen opnieuw onderzoeken. Het museum laat weten dat de stichting in gesprek gaat met de nazaten van de voormalige eigenaren van de schilderijen om tot een oplossing te komen.
Het Kunsthaus Zürich kwam eerder al in opspraak door het tonen van de Bührle-collectie. Critici vonden vorig jaar dat bij een poging van het museum om de werken in context te plaatsen, niet genoeg aandacht was besteed aan het lot van de voormalige Joodse eigenaren.