Populair evenement beperkt meenemen eigen drank: 'Niet meer te bolwerken'

17 juni om 12:59 • Aangepast vrijdag om 02:04
nl
Bezoekers van de gratis toegankelijke zomerconcerten in het Bredase Valkenbergpark mogen voortaan nog maar twee eigen consumpties meenemen. Meer eigen, gratis, drank is voor de eerste keer in het bestaan van het evenement Brand Parkies niet meer toegestaan. Volgens de organisatie is het muziekevenement anders financieel gezien niet meer te organiseren.
Profielfoto van Ronald Sträter
Geschreven door

Brand Parkies is populair en zorgt er vaak voor dat stadspark Valkenberg in de zomer zes weken lang op dinsdagavond uitpuilt. De gratis concerten zijn bij uitstek ook een evenement voor mensen met een smalle beurs. Picknicken is van oudsher toegestaan, maar eigen consumpties worden nu aan banden gelegd. Bezoekers mogen nog maar twee drankjes in plastic flesjes of blikjes meebrengen (maximaal 33cl per verpakking).

"We blijven zitten met een ongecontroleerde hoeveelheid afval en zwerfvuil."

"In Dordrecht en Bergen op Zoom geldt bij hetzelfde evenement al heel lang een totaalverbod op het meenemen van eigen consumpties", laat organisator Jasper Hijlkema weten. "Door het succes van Brand Parkies door de jaren heen en het unieke karakter van het concept is het de laatste jaren zijn doel voorbijgeschoten, met als gevolg een exponentiële toename van de hoeveelheid meegebrachte alcohol."

"Commercieel is het niet meer te bolwerken", vervolgt hij. "En wij blijven zitten met een ongecontroleerde hoeveelheid afval en zwerfvuil. Wat jongeren meenemen loopt soms de spuigaten uit. Ze nemen letterlijk een tray bier, 24 blikjes, per persoon mee."

"Handhaving op drinken onder de 18 jaar en overconsumptie is niet meer mogelijk."

Dat raakt de verantwoordelijkheid van de organisatie. Ze kan het evenement niet meer verantwoord organiseren, waardoor problemen ontstaan. "Bij de horecapunten wordt streng gecontroleerd op 18+", legt Hijlkema uit. "Maar in andere delen van het park is het volume aan meegebrachte alcohol zo gigantisch, dat handhaving op drinken onder de leeftijd van 18 jaar en op overconsumptie eigenlijk niet mogelijk is."

De organisatie van Brand Parkies gaat het meenemen van eigen drank controleren met controleposten bij de verschillende ingangen van het park. Die posten zijn er al een sinds een paar jaar omdat het verbod op het meenemen van glaswerk al wordt gecontroleerd.

"Met deze maatregel bieden we de mogelijkheid aan bezoekers om te kunnen picknicken, gratis te genieten van live-muziek en daarnaast twee consumpties per persoon te mogen meenemen naar het gratis festival", besluit Hijlkema. "We rekenen ook geen festivalprijzen. Een vers getapt biertje kost 3,40 euro. Waar zie je dat nog in 2024?"

Brand Parkies begint op 9 juli en is dan zes weken elke dinsdagavond. Het evenement vindt in Brabant ook plaats in Bergen op Zoom en daar geldt al een tijdje een totaalverbod op het meenemen van eigen drank.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!