Video

Nick (19) steekt oude vriend (18) dood: 'Was zelfverdediging'

17 juni om 16:52 • Aangepast 28 juni om 02:06
nl
Op oudejaarsdag 2022 stak Nick B. (toen 18) zijn voormalige vriend Ali Hasan dood tijdens een ruzie op straat in Bladel. Hij werd veroordeeld tot de maximale jeugdstraf, maar daar is Nick het niet mee eens. Hij stak Ali dood, maar dat deed hij om zichzelf te verdedigen. “Hij zei dat hij mij zou schieten.”
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Nee, Nick wil niet meer in de jeugdgevangenis blijven. En nee, hij hoeft geen behandeling. Het is gewoon fout gegaan, die oudejaarsdag in 2022 in Bladel, waar hij en zijn grote rivaal beiden woonden.

Nick, inmiddels 19, staat deze maandag voor het gerechtshof in Den Bosch met het doel om vrijgesproken te worden. Van de rechtbank moest hij twee jaar in jeugddetentie. Ook kreeg hij jeugd-tbs, de zogenaamde pij-maatregel, omdat Nick een gedragsstoornis heeft en zich nog niet helemaal ontwikkeld heeft tijdens een zware jeugd.

Net als bij de rechtbank, vorig jaar september, houdt Nick vol dat Ali Hasan hém met de dood bedreigde, waarop hij hem stak. De beide 18-jarigen hadden sinds eind 2022 een contactverbod inclusief enkelband, nadat er eerder al door Nick met een groot mes en door Ali met een pistool was gezwaaid.

"Ik was bang voor die jongen en wist dat hij een pistool had."

Beide jongens waren ooit elkaars vrienden, maar konden later elkaars bloed wel drinken na een onduidelijke ruzie om de vrienden van Hasan. Na het laatste incident ging het meer dan een jaar goed, maar toen kwamen beide kemphanen elkaar per ongeluk tegen in het centrum van Bladel.

Volgens Nick liep hij met een extra grote boog om Ali heen. Maar die beëindigde zijn telefoongesprek en ging achter Nick aan. En daar draaide het hoger beroep om: wie bedreigde wie?

Nick liep, volgens eigen zeggen, weg: “Ik was bang voor die jongen en ik wist dat hij een pistool had”, vertelde hij het hof. “Ali zei dat als ik aan zijn vrienden zou komen, hij mij dood zou maken. Hij vroeg mij om even mee om het hoekje te lopen, maar daar had ik geen zin in.”

De rechtbank veroordeelde Nick vorig jaar, omdat hij als eerste een mes trok en er nooit een vuurwapen te zien was bij Ali. “Maar de eerste doodsbedreiging ging van Ali uit”, vond de advocaat van Nick.

Nick verklaarde dat hij niet wist wat hij moest doen met iemand die hem bleef volgen en hem met de dood bedreigde. “Als ik wegren, schiet hij me misschien in mijn rug."

Ondertussen waren de jongens al lopend vanaf de Markt op de Van Dissellaan in Bladel beland. Op de camera van een bakker is goed te zien en te horen hoe de ruzie steeds hoger oploopt en die beelden werden ook vertoond tijdens de zitting.

“Ik doe je kankersteken, mongool”, roept Nick.

“Ik ga je schieten, als je trekt”, roept Ali.

“Ga gewoon weg, broer”, roept Nick.

Ze staan ondertussen met de koppen tegen elkaar, terwijl Nick een groot duikersmes in zijn hand heeft. Ali maakt dan een beweging naar zijn broeksband. Nick denkt dat die zijn vuurwapen wil pakken en steekt hem in zijn buik. Daarna steekt hij hem nog een keer, recht in zijn hart.

"Ik heb me gewoon verdedigd."

Ali loopt nog weg, maar stort even verderop, buiten beeld, in elkaar en sterft ter plekke. Op de beelden is te zien hoe Nick naar zijn opa rent, waar hij op dat moment woonde. Onderweg gooit hij het mes in de bosjes.

“Ik heb me gewoon verdedigd", hield Nick vol. "Ik weet niet wat ik anders had moeten doen, misschien toch wegrennen. En aan die behandeling heb ik niks. Het was gewoon hij of ik, die dag, meer niet.”

De advocaat-generaal had dezelfde mening als de officier van justitie vorig jaar en eiste daarom ook twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs: “Nick viel Ali aan en niet andersom. Er was geen sprake van een noodweersituatie toen Nick zijn mes trok. Hij had ook weg kunnen gaan. Pas toen Nick een mes had getrokken, begon Ali over schieten. Dat is verdedigend.”

Achteraf bleek dat Ali wel degelijk een wapen bij zich had. Maar uit onderzoek werd duidelijk dat het een om een gasdrukwapen ging, wat helemaal niet werkte.

Het gerechtshof doet op 1 juli uitspraak in deze zaak.

De hulp voor het slachtoffer uit Bladel was vergeefs (foto: Rico Vogels/SQ Vision Mediaprodukties).
De hulp voor het slachtoffer uit Bladel was vergeefs (foto: Rico Vogels/SQ Vision Mediaprodukties).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!