Meeste leerlingen moeten niks van fatbike hebben: 'Voor sukkels'

17 juni om 20:00 • Aangepast 28 juni om 02:07
nl
In de fietsenstalling van het Strabrecht college in Geldrop staan er een stuk of twintig, fatbikes. Toch moeten de meeste leerlingen die we in de middagpauze spreken er niks van hebben. "Ze zijn voor sukkels", is nog een van meest vriendelijke opmerkingen die er over wordt gemaakt. Nee, de meeste leerlingen vinden het helemaal niks en rijden liever op een fiets of op een scooter.
Profielfoto van René van Hoof
Geschreven door
René van Hoof

Maar een meisje dat buiten staat te pauzeren geeft toe dat ze op een fatbike rijdt en het wel fijn vindt. Waarom? "Ik ben te lui om te fietsen", is haar eerlijke antwoord. Maar zij is een uitzondering. Verreweg de meeste andere leerlingen die buiten staan moeten er niks van hebben."

"Ik vind het niet geweldig, omdat het de verkeerde variant is van de scooter. Je moet gewoon een scooter kopen, geen fatbike!", zegt een jongen. Zijn vriend is het daar helemaal mee eens: "Ik vind het ook verschrikkelijke dingen, dat komt vooral door het soort volk dat er op zit."

"Gewoon lui als je op een fatbike rijdt."

Een andere jongen meent dat fatbikes illegaal moeten worden: "Ik vind ze voor sukkels. Neem gewoon een scooter, dat is het beste. En anders kan je beter gaan fietsen, dat is gezonder." Hoewel hij ook snapt dat een fatbike wel sneller gaat. "Maar dat is juist illegaal. Sommige gaan veertig, vijftig kilometer per uur. En als je nog een kind bent en veertig rijdt en je valt met zo'n ding, dan heb je een groot probleem."

Twee meiden zijn ook behoorlijk uitgesproken over de fatbike. "Iedereen die een fatbike rijdt heeft een chromosoom te veel", zegt de een. "Ik vind het gewoon iets voor asociale kindjes en bovendien ben je gewoon lui als je op een fatbike rijdt", vult de ander aan.

Maar er zijn in Geldrop ook leerlingen die de fatbike wel zien zitten. "Ik vind het wel lekker makkelijk eigenlijk, gewoon snel naar school, dan hoef je niet zo te haasten", zegt een jongen. "De kick van de fatbike is gewoon dat je heel snel kan fietsen." Zijn vriend, die ook of een fatbike rijdt, sluit zich daarbij aan: " Ja ik vind het op zich best wel handig, het is eigenlijk gewoon hetzelfde als een elektrische fiets." Het probleem ziet hij dan ook niet echt: "Het is gewoon leuk, want je gaat lekker hard."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Slachtoffers fatbike-ongeluk zijn meisjes van 8 en 13 jaar oud

Dit is waarom er geen minimumleeftijd voor fatbikes komt

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.