Forse straffen voor leden drugsbende: 'Champions League van cokehandel'

18 juni 2024 om 19:20 • Aangepast 28 juni 2024 om 02:08
nl
Duizenden kilos mdma, tienduizenden kilo’s cocaïne, grondstoffen voor synthetische drugs. Alles was te krijgen bij de bende van Sjef R. en Chris R., familie van 'godfather' Martien R. Volgens justitie is deze Lithse tak van de familie (ook) al jaren bezig met de productie en handel in drugs. Justitie eist dan ook forse straffen tot twintig jaar tegen vijf leden van de bende en wil zeker twaalf miljoen euro afpakken. "De Champions League van de internationale cocaïnehandel", aldus het Openbaar Ministerie (OM).
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Drie verdachten behoren tot een tak van de inmiddels beruchte Brabantse familie R. In de rechtbank in Den Bosch waren deze dinsdag twee van de vijf gedaagde leden van de bende komen opdagen. ‘Kleine’ Martien R. (20) uit Lith en loopjongen Reginald de J. (32) uit Waalwijk waren wel gekomen, maar zij bleken niet de grote jongens, maar slechts helpers.

De grote jongens, Sjef R. en Chris R. (42), waren er niet. Sjef R. zit in Dubai en wordt gezien als de grote baas, die sinds het in Nederland te heet onder zijn voeten werd, de zaken regelt vanuit Dubai. Sjef moet in oktober voor de rechter verschijnen, maar nu Dubai niet eens reageert op een uitleveringsverzoek van justitie lijkt het er niet op dat hij daar zelf bij zal zijn.

Justitie ziet Chris R. uit Lith als de grote bedrijfsleider in Nederland. Hij is op de vlucht sinds hij uit voorarrest is en het is niet bekend waar hij nu is. Zijn advocaat legde uit dat sinds Chris’ vader is overleden hij graag nog wat langer op vrije voeten blijft. Niemand van de aanwezigen wilde iets kwijt over hun contact met Chris of over zijn verblijfplaats.

Ondergrondse bankiers
Chris en Sjef runden samen een drugsbedrijf dat veel weg had van een multinational, alleen dan illegaal, inclusief het uitbetalen van lonen aan tientallen mensen en witwassen via ondergrondse bankiers die geld naar Engeland en Dubai wegsluisden.

Hun werkterrein strekte zich uit over de halve wereld. Van Zuid-Amerika, Dubai tot Engeland en andere landen in Europa. En ze hadden contact met vele andere kopstukken uit het drugsmilieu, van de andere tak van de familie R. uit Oss tot Rotterdammer Pietje Costa die meer dan 17 jaar vastzit voor groothandel in cocaïne en de martelcontainerzaak in Wouwse Plantage.

In deze video zie je wat de criminelen van plan waren met de martelcontainer:

Wachten op privacy instellingen...

Justitie heeft een gigantische berg berichten onderschept door het kraken van gecodeerde telefoons van de bende. Telkens werd benadrukt door de voorzitter van de rechtbank dat er maar een heel klein gedeelte van die berichten kon worden besproken. Alles bespreken is simpelweg niet mogelijk.

Zwijgen
Maar van bespreken was geen sprake in de rechtszaal, want de twee aanwezige verdachten, zeiden niets en beriepen zich op hun zwijgrecht. Dat is gebruikelijk in het milieu en dat was ook zo in het megaproces tegen de andere tak van de familie R. uit Oss.

En daarom liep de rechter zelf maar alle zaken door: handel in alle soorten grondstoffen en harddrugs en het witwassen van de miljoenen aan opbrengsten. En ondertussen werd geweld ook niet geschuwd. Sjef en Chris hadden de leiding, Reginald en Martien hielpen met de uitvoering.

Ook Kaan D. (28) hielp bij de dagelijkse uitvoering. Hij werd ook al veroordeeld voor zijn rol in operatie Alfa en is een vriend van veel leden van de familie R. uit Oss én Lith en stond vorige week nog terecht samen met de zoon voor de moord op autohandelaar Peter Netten op het woonwagenkamp van de familie R. in Oss.

Duizelingwekkende bedragen
Als één ding duidelijk werd, was dat het meer dan een dagtaak is om op zo’n grote schaal in drugs te handelen. Alle klussen en bedragen deden de mensen in de zaal duizelen. Vijftig miljoen werd bijvoorbeeld genoemd als bedrag dat nodig is om een drugslijn naar Zuid-Amerika op te zetten, inclusief boot.

De vaktermen vlogen door de zaal: takken (hennep), Ice (crystal meth), M (mdma), A (amfetamine), Boli (coke uit Bolivia), Colo (coke uit Colombia), Vieze (versneden coke), Rondjes (xtc-pillen) enzovoort. Letterlijk alles wat er in de drugswereld voor handen is, passeerde de revue in de rechtbank. Ook aan personeel ontbrak het niet, gezien de eigen uithalers die Chris naar havens stuurde om cocaïne uit containers te halen.

Administratie bijgehouden
De kosten en de baten werden als in een echt bedrijf nauwkeurig bijgehouden. Handig voor justitie, die dankzij de aantekeningen van Chris eenvoudig een rekensom gemaakt op basis van alle gekraakte berichten sinds 2015. In totaal komt justitie op ruim twaalf miljoen euro winst. Dan zou het gaan om bijna tweeduizend kilo cocaïne, negenduizend kilo mdma, drie miljoen xtc-pillen en een paar honderd kilo chrystal meth.

In werkelijkheid gaat het, volgens justitie, om nog veel meer, maar het is eenvoudigweg te veel werk om álles uit te zoeken. In totaal zou de bende samen met anderen hebben geïnvesteerd in de import van wel 25.000 kilo cocaïne.

De rechtbank doet 30 augustus uitspraak.

De strafeisen

  • De voortvluchtige Chris R. (42) uit Lith kreeg een eis van 20 jaar cel voor zijn jarenlange rol als bedrijfsleider. Hij hield zich jarenlang bezig met de invoer van grondstoffen, de productie van synthetische drugs, de invoer en uitvoer van cocaïne en de handel in bijna elke harddrugs die op de markt was.
  • Helper Reginald de J. (32) uit Waalwijk kreeg een eis van 7 jaar cel voor het halen en brengen van geld. Hij reed rond met honderdduizenden euro’s en zo’n koerier had de organisatie hard nodig. Zijn ster was volgens justitie ‘rijzende’.
  • Kaan D. (28) uit Oss kreeg een eis van 7 jaar cel te horen voor zijn trouwe diensten aan de familie in ruil voor ‘mee eten van de opbrengsten’. Het OM neemt het Kaan zeer kwalijk dat hij door blijft gaan met het plegen van strafbare feiten, terwijl hij in een schorsing van de voorlopige hechtenis loopt tijdens het hoger beroep van operatie Alfa. Vorige week stond hij nog terecht voor de moord op Peter Netten. Volgens justitie is hij ‘onverbeterlijk in zijn gedrag’.
  • ‘Kleine’ Martien R. (20) uit Lith werd volgens justitie opgeleid tot opvolger van de grote bazen in de familie. Hij heeft de kneepjes van het vak inmiddels geleerd. Justitie eiste tegen hem een celstraf van 4 jaar waarvan 1 jaar voorwaardelijk.
  • En Paulina R., de moeder van Martien, is volgens justitie de typische vrouw van een crimineel. Ze was volledig op de hoogte van de criminele activiteiten van haar partner Chris R. en profiteerde volop van de winsten uit die criminele activiteiten. Zelf waste ze anderhalve ton wit en daarom eiste de officier een jaar cel.
  • Naast de celstraffen eiste justitie ook boetes tot 87.000 euro. Bovendien moet 12,5 miljoen aan criminele winst worden terugbetaald.
  • Sjef R. moet zich in oktober voor de rechter verantwoorden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!