Niet iedereen is blij met beperking van eigen drank op populair festival

19 juni om 10:00 • Aangepast vrijdag om 02:04
nl
Niet iedereen is blij met het besluit van de organisatie van Brand Parkies om het aantal consumpties dat mensen zelf mogen meenemen aan banden te leggen. Voor het eerst mogen bezoekers van de gratis zomerconcerten in het Bredase stadspark Valkenberg maximaal twee drankjes meenemen. Gevreesd wordt dat de laagdrempeligheid van het evenement verdwijnt. "Niet iedereen kan 3,40 euro neerleggen voor een drankje."
Profielfoto van Ronald Sträter
Geschreven door

Onbeperkt lurken aan zelf meegebrachte rosé behoort tot het verleden op de gezellige en altijd drukke zomerse dinsdagavonden in het Valkenberg. Twee eigen pilsjes kan nog wel, maar drie niet meer. Dan moet je naar de bar. De maatregel is volgens de organisatie nodig om het evenement financieel in de lucht te houden en de veiligheid te waarborgen.

"Picknicken en gratis genieten van live-muziek met twee consumpties per persoon. Waar zie je dat nog anno 2024?", verdedigt organisator Jasper Hylkema de maatregel.

"In de drie jaar tijd dat we Parkies organiseren, hebben we er nog geen euro uit kunnen halen."

"Ik snap het wel", zegt Janine die haastig door het park loopt. "Maar ik vind het jammer, want dat gaat me geld kosten. Twee drankjes is wel wat weinig hoor, haha. Best kans dat ik dan een keer oversla." Daan, ook een liefhebber van het zomerse muziekspektakel, is stelliger. "Dan kom ik niet meer. Alles is al zo verschrikkelijk duur tegenwoordig." Rosalie is weer milder: "Je krijgt al gratis muziek, dus dat is al mooi. En het is té gezellig om te laten schieten."

De gemeente Breda stelt het stadspark nog altijd gratis ter beschikking aan de organisatie en verleent de benodigde vergunning. De huisregels bepaalt de organisatie daarom zelf en het college van B en W laat de hele discussie dan ook aan zich voorbijgaan.

"De afspraak is dat de organisator het meebrengen van eigen drank gedoogt", zo laat een woordvoerder weten. "Zolang het niet in glas is verpakt. Over de grootte van eigen consumpties en/of de hoeveelheden heeft de gemeente geen uitspraken gedaan. Het is een besluit van de organisator en het handhaven ervan is dan ook de verantwoordelijkheid van de organisator."

Parkies in Breda (Foto: Henk Voermans).
Parkies in Breda (Foto: Henk Voermans).

In de Bredase politiek wordt de nieuwe regel wel met argusogen bekeken. "Deze maatregel roept veel vragen op", zegt Iwan Dienjes van de plaatselijke LPF. "We snappen de uitdagingen van de organisatie, maar er zullen best andere oplossingen mogelijk zijn. Wij hechten groot belang aan de individuele vrijheid en verantwoordelijkheid van inwoners en het beperken van het aantal eigen consumpties staat haaks op deze principes. Mensen moeten in staat zijn zelf te bepalen wat zij meenemen naar een openbaar, gratis evenement."

Niet iedereen kan 3,40 euro neerleggen voor een drankje."

Ook de SP plaatst vraagtekens en heeft inmiddels al schriftelijke vragen gesteld aan het college. "Wij vinden dit niet kunnen", zegt fractievoorzitter Inge Verdaasdonk. "Twee drankjes is echt te weinig. Zeker als het erg warm weer is. En niet iedereen kan 3,40 euro neerleggen voor een drankje. Het evenement wordt minder laagdrempelig, ben ik bang. En hoe zit het met het gratis waterpunt in het park? Mag je dat nog gebruiken?"

"Ja hoor, dat mag", reageert organisator Jasper Hijlkema, die via tassencontrole de maatregel van twee eigen consumpties gaat handhaven. Hij hoopt op begrip. "We zetten ons in voor een gratis evenement met live muziek en dat kost een hoop geld. We betalen inderdaad geen huur, maar wel 6000 euro aan schoonmaakkosten. In de drie jaar tijd dat we Parkies organiseren, hebben we er nog geen euro uit kunnen halen. We gaan nu kijken of we het met dit model kunnen blijven organiseren en het toekomstbestendig maken."

LEES OOK: Populair evenement beperkt meenemen eigen drank: 'Niet meer te bolwerken'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!