Zorgverzekeraars geven huisartsketen Co-Med laatste waarschuwing

19 juni om 09:10 • Aangepast 28 juni om 02:07
nl
De vier grote zorgverzekeraars hebben de commerciële huisartsenketen Co-Med officieel in gebreke gesteld. Dat is een soort laatste waarschuwing, vertelt verzekeraar CZ, omdat Co-Med zich niet aan gemaakte afspraken houdt. Co-Med heeft huisartsenpraktijken in Breda, Tilburg, Eindhoven, Helmond.
Profielfoto van Sami Kappe
Geschreven door
Sami Kappe

De meeste Co-Med-cliënten zijn aangesloten bij CZ. Daarom neemt die zorgverzekeraar het voortouw, mede namens Zilveren Kruis, VGZ en Menzis.

De Volkskrant meldde zaterdag dat Co-Med medewerkers werk liet uitvoeren waarvoor ze niet opgeleid waren, omdat huisartsen te weinig beschikbaar waren. Daardoor zou de gezondheid van mensen in gevaar zijn gekomen. Vanwege onbetaalde rekeningen is dinsdag voor de tweede keer het faillissement van de keten aangevraagd.

Mogelijk zegt CZ het contract met Co-Med op. 'Nooit eerder grepen de verzekeraars op een dergelijke wijze in bij een zorgorganisatie', schrijft de krant.

Noodplannen
CZ zegt dat Co-Med de afgelopen maanden al onder intensief toezicht stond. "Verschillende praktijken zijn gesloten of overgedragen", aldus een woordvoerder.

De zorgverzekeraars eisten dat Co-Med op korte termijn en per praktijk inzicht zou geven 'in de actuele bezetting en roosters voor de komende vier weken, het spoedprotocol en de waarneming gedurende de avond, weekend en de nacht. Op basis van de informatie die we hebben ontvangen hebben we besloten om Co-Med in gebreke te stellen'.

Op de gevolgen van de ingebrekestelling wil CZ niet vooruitlopen, maar het bedrijf zegt dat zorgverzekeraars zich hebben voorbereid op de situatie dat 'op één of meerdere locaties verantwoorde zorg niet beschikbaar is'. In de aanloop naar de eerste faillissementsaanvraag, enkele weken geleden, zeiden de zorgverzekeraars ook dat ze voor elke praktijk van Co-Med noodplannen hadden gemaakt.

Co-Med is een paar jaar geleden opgekomen. Het bedrijf kocht verspreid over het land praktijken, met name van huisartsen die met pensioen wilden gaan en geen opvolger konden vinden. Het bedrijf verklaarde eerder aan Omroep Brabant dat het dat doet omdat de praktijken anders zouden verdwijnen.

Maar de aanpak van het bedrijf is omstreden. Tientallen (oud-)werknemers van Co-Med waarschuwden dat alles bij het bedrijf zou draaien om geld.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!