Harrie (61) worstelde met lezen en schrijven, nu is hij een 'taalheld'

19 juni om 18:15 • Aangepast 28 juni om 02:09
nl
Hij is 61 jaar, werkt tachtig tot negentig uur per week en zit iedere donderdag in de schoolbanken om te leren lezen en schrijven. Het verhaal van Harrie Seegers uit Gilze, die zijn hele leven worstelde met taal, was zo inspirerend dat hij tot Taalheld van Brabant werd gekozen. De landelijke titel ging woensdag aan hem voorbij, maar hij veroverde wél de harten van het publiek dat massaal op hem stemde. Een breed lachende Harrie kreeg de publieksprijs uitgereikt van prinses Laurentien.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Zijn hele leven lang was lezen en schrijven niet vanzelfsprekend voor Harrie Seegers. Een boodschappenbriefje maken, straatnaamborden lezen en zijn kinderen helpen met hun huiswerk, het kost hem ontzettend veel moeite. En altijd was hij bang dat anderen erachter zouden komen. Maar dankzij zijn teamleider in het Amphia Ziekenhuis in Breda gaat hij nu naar school voor taal- en schrijfles.

De bakkerij, voetbalclub en golfbaan schoon houden
De boomlange kerel met een vriendelijk gezicht en sprankelende ogen werkt vier dagen per week als schoonmaker in het Amphia Ziekenhuis. Hij valt regelmatig in voor collega's en heeft daarnaast zijn eigen schoonmaakbedrijf. Met zwabber en stofzuiger zorgt hij ervoor dat de bakkerij, de voetbalclub en de golfbaan in zijn dorp schoon blijven.

Dat het op zijn leeftijd nog zou lukken om de raadselachtige wereld van letters te ontrafelen, had hij niet verwacht. "Iedereen zegt hoe goed ze het vinden dat ik naar school ga", vertelde Harrie eerder, nadat hij was gekozen tot 'Taalheld van Brabant'. "Niemand reageert negatief, dat is zo bijzonder. Ik dacht altijd dat ze me zouden veroordelen." Ook zijn vriendin en twee kinderen zijn heel trots.

Foto: Stichting Lezen en Schrijven.
Foto: Stichting Lezen en Schrijven.

Gea schreef zelf een boek
Gea Mulder uit Havelte, Drenthe won de titel Taalheld 2024. “Vroeger werd ik gepest, omdat ik moeite had met lezen en schrijven", zei ze. "Daarom ging ik op latere leeftijd opnieuw op taalles. Daar leerde ik dat ik me niet hoef te schamen als ik niet zo snel lees en schrijf. Uiteindelijk schreef ik zelf een boek.”

Stichting Lezen en Schrijven, waar prinses Laurentien de oprichter van is, reikte de prijs voor de negende keer uit. De prijs gaat naar mensen die op een bijzondere manier op latere leeftijd alsnog beter leerde lezen en schrijven. Dit jaar waren er tien genomineerden.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Harrie (61) gaat weer naar school om te leren lezen en schrijven

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!