Video

Breda zet boa's en lichtmasten in tegen overlast park Valkenberg

19 juni om 19:18 • Aangepast vrijdag om 02:06
nl
De gemeente Breda gaat tot en met augustus vier extra boa's inzetten om park Valkenberg vlakbij het station veiliger te maken. Ook komen er tijdelijk twee extra lichtmasten in het park, vlakbij het hoofdpad. En verschillende bankjes in het park worden tijdens de zomer verwijderd, in de hoop dat groepen hangjongeren en drugsdealers ergens anders heen gaan. Het afgelopen jaar nam het aantal meldingen over overlast in het park enorm toe.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

"We hopen dat door deze maatregelen het veiligheidsgevoel in dit gebied toeneemt. Daarbij ligt de focus op de aanpak van straatintimidatie en het tegengaan van het dealen van drugs," zegt wethouder Eddie Förster. Na de zomermaanden komt de gemeente met een aanpak voor de langere termijn.

Dit artikel kun je ook bekijken in onderstaande video waarin de presentator met behulp van AI is gegenereerd:

Omroep Brabant experimenteert met het laten presenteren van artikelen met behulp van AI. Hierdoor kunnen we met weinig moeite mensen bereiken die bijvoorbeeld moeite hebben met lezen of liever video’s kijken. De inhoud is gemaakt door journalisten en is geen vervanging voor echte presentatoren. Reageren? Mail ons: [email protected].

Wie van het station naar het centrum wil lopen, moet door het park heen of omlopen. Maar in het park is veel overlast van zwervers, wildplassers, drugsdealers en hangjongeren die anderen lastig vallen, aldus de gemeente. Die overlast is niet nieuw, maar het laatste jaar nam het aantal meldingen bij de gemeente en de incidenten die de politie telde, fors toe.

Bij de cijfers zijn allerlei meldingen meegenomen, waaronder diefstal van fietsen, inbraak, drugs- en drankoverlast, straatintimidatie, overlast door mensen met verward gedrag, overlast door dak- en thuislozen, geluidshinder, wildplassers en (hang)jongeren.

Registraties door politie:

2020: 711

2021: 1295

2022: 1707

2023: 1954

2024 t/m april: 712

Burgers die melding doen bij gemeente:

2020: 185

2021: 355

2022: 744

2023: 973

2024 t/m april: 364

Cijfers Toezicht en Handhaving:

2020: 240

2021: 351

2022: 977

2023: 1012

2024 t/m april: 531

Een wijkkeet van handhaving komt meerdere keren per maand in het gebied te staan. Op deze manier kunnen omwonenden en mensen die langslopen in gesprek met de boa’s. Indien nodig wordt door de boa's de politie ingeschakeld. Ook komen er boa's in burger.

Met de maatregelen, verdwijnt niet alle overlast, erkent wethouder Förster. "We zijn een grote stad en daar komt overlast voor."

Na de zomermaanden wil de gemeente komen met een aanpak voor de lange termijn. Daarbij wordt ook gekeken naar bredere problemen zoals dakloosheid en drugsgebruik. "Als de gemeente geen oog heeft voor de achterliggende factoren, dan zal de overlast zich enkel verplaatsen van de ene plek naar de andere plek."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!