Weer minder mensen gevaccineerd, vooral ouderen minder geprikt

20 juni 2024 om 15:02 • Aangepast 5 juli 2024 om 02:06
nl
Het aantal gevaccineerde Brabanders is weer gedaald in vergelijking met vorig jaar. Vooral bij leeftijdsgroepen ouder dan negen jaar werd er minder geprikt. Het aantal mensen in Brabant met vaccinaties is dus weer iets lager dan vorig jaar. Dat deelt het RIVM in een jaarlijks verslag. Opvallend is dat in een paar gemeentes de vaccinatiegraad flink steeg, terwijl in diezelfde gemeentes de vaccinatiegraad vorig jaar juist kelderde.
Profielfoto van Rik Claessen
Geschreven door

Het aantal mensen dat hun kinderen laat vaccineren daalt al een aantal jaar. Het RIVM gaf vorig jaar aan dit komt door het wantrouwen tegenover de overheid en vaccinaties, mede veroorzaakt door de coronacrisis.

Toch is het aandeel gevaccineerde kinderen redelijk hetzelfde gebleven met vorig jaar. Vooral in leeftijdsgroepen vanaf negen jaar zijn er minder mensen gevaccineerd. Dat is niet overal het geval: in een paar gemeentes steeg de vaccinatiegraad flink.

Dalende vaccinatiegraad
Boekel en Hilvarenbeek zijn daarmee koplopers, terwijl vorig jaar Boekel juist achteraan liep qua vaccinatiecijfers. In Boekel steeg de vaccinatiegraad met 16,8 procent en in Hilvarenbeek met 17,7 procent. In de rest van de provincie daalde het aandeel gevaccineerden.

In gemeenten zoals Breda, Roosendaal en Loon op Zand daalde de vaccinatiegraad ten opzichte van vorig jaar fors. Nuenen, Gerwen en Nederwetten kelderde het hardst. In die gemeente lag de vaccinatiegraad 7 procent lager dan in 2023.

Wachten op privacy instellingen...

Anonieme vaccinaties
Hoewel de cijfers een duidelijk beeld geven hoe er gevaccineerd wordt per gemeente, geeft het RIVM aan dat het om een schatting gaat. Dat komt omdat veel mensen er voor kiezen om anoniem gevaccineerd te worden. Zij geven dan geen toestemming aan het RIVM om aanvullende gegevens zoals een geboortejaar mee te nemen in een onderzoek.

Deze anonieme vaccinaties tellen dus niet mee in het jaarverslag omdat daar niet te achterhalen is of het om een baby, een peuter, een kleuter of een tiener gaat.

Gezondheidsdiensten maken zich al geruime tijd zorgen over de dalende vaccinatiecijfers. De GGD's streven naar een vaccinatiegraad van 90 tot 95 procent. Dit is nodig om de gehele bevolking goed te kunnen beschermen tegen besmettelijke ziektes.

Rijksvaccinatieprogramma

In Nederland krijgen kinderen vaccinaties tegen dertien besmettelijke ziekten die erg gevaarlijk zijn. Baby's krijgen al vanaf 6 tot 9 weken de eerste prikken. Dan worden ze gevaccineerd tegen onder andere difterie, kinkhoest, tetanus en polio.

Als de kinderen ouder worden krijgen ze ook nog een vaccinatie aangeboden tegen meningokokkenziekte, pneumokokkenziekte en humaan papillomavirus (HPV) dat verschillende soorten kanker kan veroorzaken.

Het is niet verplicht om je kinderen te laten vaccineren in Nederland.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!