Andere huisartsen gezocht voor patiënten die bij Co-Med zitten

20 juni om 15:31 • Aangepast donderdag om 15:11
nl
De zorgverzekeraars CZ, VGZ, Menzis en Zilveren Kruis hebben de overeenkomst met huisartsenketen Co-Med opgeschort. Ze gaan een alternatief zoeken voor de patiënten die er zijn ingeschreven, zegt CZ. "Het is niet nodig dat verzekerden op dit moment zelf op zoek gaan naar een andere huisarts."
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

In Nederland heeft de huisartsenketen Co-Med in totaal dertien praktijken, met bij elkaar zo'n 50.000 patiënten. In Brabant zijn er vestigingen in Breda, Tilburg, Bergen op Zoom, Helmond en Eindhoven. Hoeveel Brabantse patiënten zijn aangesloten bij Co-Med is onbekend.

Eerder deze week stelden de zorgverzekeraars de huisartsenketen Co-Med al in gebreke, hetgeen een ultimatum was voor het garanderen van behoorlijke zorg. Er waren al langer klachten over de zorg die werd verleend. Uit de reactie van de keten op de ingebrekestelling maken de zorgverzekeraars nu op dat 'Co-Med de continuïteit van goede zorg niet kan garanderen'.

Oplossing
Het bieden van een oplossing aan kwetsbare patiënten en patiënten met een (urgente) zorgvraag heeft nu prioriteit, aldus CZ. "Maar er wordt de komende periode ook gewerkt aan een structurele oplossing voor alle patiënten die ingeschreven staan bij de Co-Medpraktijken."

In een aantal gebieden wordt een oplossing door regionale huisartsen geboden. Verder wordt gebruikgemaakt van een eerste opvang door online huisartsenpraktijk Arene.

Opschorten overeenkomst
Co-Med is gesommeerd om per praktijk inzicht te geven in de actuele bezetting en roosters voor de komende vier weken, het spoedprotocol en de waarneming gedurende de avond, weekend en de nacht. Op basis van de aangeleverde informatie hebben niet alleen CZ, VGZ, Menzis en Zilveren Kruis, maar ook alle andere zorgverzekeraars de stap gezet om hun overeenkomst op te schorten, aldus CZ.

Co-Med kocht in het hele land praktijken op, vooral van huisartsen die met pensioen wilden en geen opvolger hadden. Volgens critici probeerde het bedrijf daarna alleen maar zo veel mogelijk geld te verdienen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!