Camping Fort Oranje en de weg naar openbare verkoop

22 juni om 09:00 • Aangepast zaterdag om 09:10
nl
Wie zich vanaf woensdag de nieuwe campingbaas mag noemen van Fort Oranje, blijft nog even de vraag. Wel staat vast dat de eigenaar een stuk grond heeft gekocht met een roemrucht verleden. Want hoe zat het ook al weer met Camping Fort Oranje?
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door
  • Familiecamping De camping in Rijsbergen werd in de jaren zestig opgericht. In de beginjaren stond Fort Oranje bekend als gezellige familiecamping, een populaire vakantiebestemming voor gasten uit grote steden zoals Breda en Rotterdam.
  • Minder interesse Eind jaren tachtig begint de glans van Fort Oranje te vervagen omdat vakantiegangers steeds vaker kiezen voor een buitenlandse bestemming. Door het dalend aantal gasten lopen de inkomsten in rap tempo terug. De camping verandert langzaam van een vakantiepark in een toevluchtsoord voor langdurige bewoners die nergens anders heen kunnen.
Fort Oranje in betere tijden (foto: Tineke Minderman).
Fort Oranje in betere tijden (foto: Tineke Minderman).
  • Schrijnende omstandigheden In 2002 wordt de camping overgenomen door de familie Engel. Cees Engel zit in Rotterdam in de verhuur van vastgoed en staat hij bekend als huisjesmelker. In de jaren hierna verslechteren de leefomstandigheden op de camping door het gebrek aan onderhoud en voorzieningen. Meldingen en klachten van bewoners leiden tot talloze handhavingscontroles op de camping.
  • Brandveiligheid niet op orde In 2011 is voor de gemeente Zundert de maat vol. De gemeente dreigt voor het eerst met sluiting van de camping omdat de brandveiligheid niet in orde zou zijn. De camping blijft echter open, omdat de gemeente volgens de rechter onvoldoende kan aantonen dat er acuut brandgevaar is. Ondertussen krijgt de camping steeds vaker te maken met criminaliteit waaronder drugshandel, illegale prostitutie, geweldsincidenten, caravanbranden en zelfs mensenhandel.
Foto: Foto: Perry Roovers / SQ Vision Mediaprodukties
Foto: Foto: Perry Roovers / SQ Vision Mediaprodukties
  • 'Onhoudbare situatie' In 2017 wordt opnieuw de sluiting aangekondigd. Voormalig burgemeester Leny Poppe spreekt van een criminele woonwijk waar mensen onder erbarmelijke omstandigheden leven. "Aan deze onhoudbare situatie moet een einde gemaakt worden."
  • Beheer naar gemeente Ondanks felle tegenstand van eigenaar Cees Engel voegt de gemeente Zundert in juli 2017 de daad bij het woord. De gemeente Zundert neemt het beheer van de camping over. Cees Engel, zijn vrouw en zijn zoon Jan moeten meteen het terrein verlaten. De eerste 48 caravans worden geruimd.
Het ontruimen van veld F doet de bewoners pijn. (Foto: Marcel van Dorst)
Het ontruimen van veld F doet de bewoners pijn. (Foto: Marcel van Dorst)
  • Engel naar de rechter De poging van de eigenaar om het beheer over de camping terug te krijgen, mislukt. De rechter stelt de gemeente in het gelijk. Eind 2017 worden de laatste caravans van de camping weggesleept. “Dit is niet het einde van de camping, maar het einde van de rechtstaat”, luidt het commentaar van Engel.
  • Vastberaden Na de sluiting gaat het juridisch gesteggel tussen de familie Engel en de gemeente Zundert onverminderd door. In 2021 oordeelt de rechter dat de gemeente Fort Oranje rechtmatig heeft gesloten. In 2022 overlijdt Cees Engel. “Een bijzonder mens die stond voor rechtvaardigheid en een wetenschapper in hart en nieren. De strijd om Fort Oranje gaat door", zo scheef zijn juridisch adviseur Jeroen Pols.
Cees Engel verlaat de rechtbank. (Foto: Tom van der Put/SQ Vision Mediaprodukties)
Cees Engel verlaat de rechtbank. (Foto: Tom van der Put/SQ Vision Mediaprodukties)
  • Openbare verkoop Begin dit jaar geeft de rechtbank Zeeland-West-Brabant de gemeente groen licht voor een openbare verkoop van de camping. De gemeente wil hiermee de kosten voor het beheer van de afgelopen jaren betalen. Het gaat om een bedrag van ruim 5 miljoen euro.

Dit vind je ook interessant:

Camping Fort Oranje wordt geveild, 'opbrengst moet terug naar gemeenschap'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!