Video

Camping Fort Oranje wordt geveild: 'Opbrengst moet terug naar gemeenschap'

22 juni om 09:00 • Aangepast zaterdag om 14:20
nl
Fort Oranje, de meest geruchtmakende camping van Nederland, gaat woensdag onder de veilinghamer. Het is daarna aan de hoogste bieder te bepalen wat de toekomst van de voormalige camping wordt. Er zijn wel twee voorwaarden: De nieuwe eigenaar moet van onbesproken gedrag zijn en zich houden aan het bestemmingsplan.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

Het park in het buitengebied van Rijsbergen biedt zeven jaar na de sluiting een trieste aanblik. De plekken waar ooit de caravans stonden, zijn overwoekerd door groen en daardoor nauwelijks nog herkenbaar. Ook het receptiegebouw en het campingwinkeltje zijn in verval geraakt en inmiddels rijp voor de slopershamer. De nieuwe eigenaar zal hoe dan ook de handen nog stevig uit de mouwen moeten steken om het terrein weer enigszins begaanbaar te maken.

Vrijplaats voor criminaliteit
In 2017 besloot de gemeente Zundert beslag te laten leggen op de camping en het beheer over te nemen. Volgens de toenmalige burgemeester was sprake van een ‘schrijnende situatie’ door jarenlang wanbeleid van de eigenaar. De camping was in de ogen van de gemeente een broedplaats geworden van onder meer drugscriminaliteit, prostitutie en mensenhandel. Ook de GGD concludeerde destijds ‘dat niemand in Nederland in deze omstandigheden mag leven’.

De receptie van Fort Oranje (foto: Erik Peeters)
De receptie van Fort Oranje (foto: Erik Peeters)

De kosten voor de jarenlange handhaving, de ontruiming en het beheer schat de gemeente in op totaal zo’n vijf miljoen euro. De gemeente hoopt dit bedrag met de opbrengst van de veiling terug te verdienen. Of dat ook gaat lukken, wordt nog spannend: “Het is aan de hoogste bieder welk bod er uiteindelijk wordt gedaan. De kosten die wij hebben gemaakt, is publiek geld en dat dient terug te komen naar onze gemeenschap”, aldus burgemeester Joyce Vermue.

Geïnteresseerden in de overname van de camping mogen een bod doen nadat ze een borg van 25 duizend euro hebben gestort. Dinsdag kunnen zij het terrein bezichtigen. Over hoeveel mensen zich hebben aangemeld, doet de gemeente Zundert geen mededelingen. Ook het antwoord op de vraag of de gemeente Zundert de nieuwe eigenaar kan worden, gaat burgemeester Vermue liever uit de weg: “Theoretisch bestaat die mogelijkheid, maar wij gaan uit van de hoogste bieder voor het terrein en die krijgt voorrang.”

Losse perceeltjes
Overigens zal de nieuwe eigenaar het perceel moeten delen met een klein aantal bewoners dat permanent op de camping woont. Zij hebben de grond in het verleden gekocht van voormalig eigenaar Cees Engel. Het gaat om zes percelen die als eilandjes liggen verspreid over de camping. “Bieders zijn daarvan op de hoogte, het is voor hun rekening en risico hoe ze hiermee omgaan”, zegt burgemeester Vermue.

Ze vervolgt: “De gemeente Zundert pakt nu door en ziet mogelijkheden om nog dit jaar tot afronding van de procedures rond Fort Oranje te komen. Het wordt tijd dat we het gebied rust voor de langere termijn gaan bieden.”

De voormalige campingwinkel van Fort Oranje (foto: Erik Peeters)
De voormalige campingwinkel van Fort Oranje (foto: Erik Peeters)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!