Zelfde handschrift, zelfde taalfouten... is dit meesteroplichter Roy S.?

21 juni om 17:00 • Aangepast 5 juli om 02:06
nl
Een Brabantse oplichter die al sinds 2010 mensen bedondert en al drie keer in de cel belandde, lijkt weer actief te zijn. De 80-jarige Henri uit Raamsdonksveer werd slachtoffer van een nep-dakdekker die hem 1750 euro ontfutselde. De handgeschreven 'factuur' die de man achterliet, lijkt verdacht veel op de briefjes die oplichter Roy S. jaren geleden ook al uitdeelde, inclusief bizarre taalfouten.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Inmiddels moet hij een jaar of 37 zijn. Maar de Bossche Roy S. is al sinds 2010, hij was toen 23, actief als oplichter. Zijn werkwijze lijkt door de jaren heen weinig veranderd: hij doet zich voor als dakdekker en laat veelal oudere mensen vooraf betalen voor een klus die hij nooit af komt maken.

Tilburgs hotel
En dat is niet onopgemerkt gebleven. In 2013 werd S. al veroordeeld tot een jaar cel voor het oplichten van 38 Brabantse huishoudens. In 2015, hij is dan net een jaar vrij, besteedt het tv-programma Opgelicht aandacht aan zijn praktijken die nog altijd niet gestopt zijn.

Uiteindelijk wordt hij in 2018 weer veroordeeld, dit keer tot 2,5 jaar celstraf. Maar in augustus 2021 is S. nog geen maand vrij als hij weer toeslaat, dit keer in Zoetermeer. Als dekmantel gebruikte hij de naam van een medewerker van de gevangenis in Vught waar hij vast zat. S. wordt gearresteerd in een hotel in Tilburg en verdwijnt wederom in de cel. Een hele opluchting, want 'hij zal altijd in herhaling blijven vallen', zei de gevangenismedewerker wiens naam hij misbruikte destijds.

'Matriaalskoste'
Het lijkt erop dat deze man gelijk heeft gekregen. Want begin deze maand belt er plots een 'dakdekker' aan bij Henri in Raamsdonksveer. Het verhaal van de man is precies het verhaal dat S. in 2021 in Zoetermeer vertelde: hij was bezig aan het dak van de buren toen hij schade zag aan het dak van Henri.

Uiteraard kon dit wel gerepareerd worden, als Henri even 1750 euro vooruit betaalde. Door het vriendelijke voorkomen van de man en zijn vele beloftes ging Henri voor de bijl. De man vertrok te voet, en kwam niet meer terug.

Opvallend is de 'factuur' die deze 'dakdekker' achterliet. Die vertoont grote overeenkomsten met het briefje dat S. in Zoetermeer opmaakte. Het briefje dat Henri kreeg:

Het briefje van de nep-dakdekker.
Het briefje van de nep-dakdekker.

En het briefje van Roy S. uit 2021:

Het briefje van Roy S. (Foto: Omroep West).
Het briefje van Roy S. (Foto: Omroep West).

Naast het handschrift valt de spelling van 'matriaal' (zonder e) op, en 'koste' (zonder n). Ook het afwijkende hoofdlettergebruik en de schrijfwijze van het euroteken zijn anders dan normaal.

'Aangifte niet mogelijk'
Henri baalt enorm dat hij er in is getrapt: "Het is een groot bedrag, dus ik schaam me er ook wel voor". Het motiveerde hem om online te speuren om zo achter de contactgegevens van de oplichter te komen. Helaas nog zonder succes.

Als hij aangifte wil doen bij de politie wordt hem medegedeeld dat dit niet mogelijk is. Het zou een civiele zaak zijn, omdat het gaat om een dakdekker die 'zijn afspraken niet nakomt'. Bij navraag laat de politie aan Omroep Brabant weten dat aangifte wel mogelijk is als er sprake is van een babbeltruc. Henri gaat nog een poging wagen.

Er zijn bij de politie de laatste tijd geen verdere meldingen over Roy S. binnengekomen, aldus een woordvoerder.

Heb je een tip? Mail de onderzoeksredactie of bereik ons 100% anoniem via Publeaks.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

De arrestatie in Tilburg kon plaatsvinden dankzij de hulp van slachtoffers

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!