50 miljoen euro voor verbreding van de Maas om overstromingen te voorkomen
Tussen Oeffelt en de Limburgse gemeente Gennep is de Maas versmald, waardoor een zogenoemde flessenhals ontstaat. Het water wordt hierdoor omhoog gestuwd en dat kan bij extreem hoge waterstanden leiden tot overstromingen. De provincies Noord-Brabant en Limburg hebben daarom afgesproken op deze plek meer ruimte voor de Maas te creëren.
Effect te merken tot in Venlo
Dit gebeurt door aan de kant van Oeffelt de uiterwaarden, de grond naast de rivier, te verlagen. Zo ontstaat extra ruimte voor het water. De Maasbrug over de rivier, onderdeel van de provinciale weg N264 die het oosten van Brabant verbindt met Limburg, wordt met 250 meter verlengd. Het water kan zo onder het verlengde brugdeel doorstromen.
Bij hoogwater zou het water hierdoor 20,3 centimeter lager moeten blijven dan normaal. Volgens de provincies is het effect hiervan te merken tot in Venlo, dat zo'n veertig kilometer zuidelijker stroomopwaarts aan de Maas ligt.
'Ingrepen zijn hard nodig'
Voor de plannen is dik 50 miljoen euro nodig. Het Rijk betaalt 33 miljoen, Brabant 7,6 miljoen en Limburg 4,7 miljoen. De gemeente Land van Cuijk, waartoe Oeffelt behoort, en de twee betrokken waterschappen Aa en Maas en Limburg leveren ook een financiële bijdrage. Het rest van het geld komt uit het hoogwaterbeschermingsprogramma van Rijkswaterstaat en de waterschappen.
"De ingrepen zijn hard nodig om ervoor te zorgen dat we het in de toekomst drooghouden bij hoogwater", benadrukt gedeputeerde Saskia Boelema (water en bodem, D66).
DIT VIND JE VAST OOK BOEIEND: