Avans+ wil miljoenen terug om mislukte opleiding met Indonesische studenten

21 juni om 17:29 • Aangepast 3 juli om 02:03
nl
Hogeschool Avans+ uit Breda eist ruim tien miljoen terug waar het bedrijf Yomema beslag op heeft gelegd. Yomema was verantwoordelijk voor het leveren van Indonesische zorgstudenten aan Avans+, maar maakte er volgens de hogeschool een puinhoop van. Vorig jaar juli bleek dat deze studenten onder zeer erbarmelijke omstandigheden stage liepen.
Profielfoto van Arnold Tankus
Geschreven door

Toen duidelijk werd dat de studenten werden bedrogen, stopte Avans+ de opleiding voor de Indonesische verpleegkundigen. Yomema uit Waalwijk stapte na dit besluit naar de rechter en kon beslag leggen op 10,6 miljoen euro. Dit geld eist Avans+ nu terug, schrijft EenVandaag.

Uit de dagvaarding blijkt dat Avans+ vindt dat ze zonder dit geld 'geen goed onderwijs meer kunnen geven'. De hogeschool verzorgt ongeveer 200 post-bachelor- en masteropleidingen aan duizenden studenten.

50 miljoen euro schade
Yomema heeft inmiddels alle personeelsleden ontslagen en zegt in totaal ongeveer 50 miljoen euro schade te hebben geleden omdat duizenden Indonesiërs via het bedrijf naar Nederland zouden zijn gekomen. Avans+ vindt de claim van arbeidsbemiddelaar Yomema 'uit de lucht gegrepen'. Volgens de hogeschool kloppen de berekeningen niet.

Na de onthullingen over de manier waarop de studenten werden behandeld door Yomema, strandde het project. Grote opdrachtgevers zoals het Zuyderland Medisch Centrum en de Zorggroep Drenthe trokken zich terug. De Arbeidsinspectie en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) doen inmiddels al lange tijd onderzoek naar het project van Yomema.

Yomema (Your Medical Matchmaker) opgericht door Stef van Bladel en Michel van den Hoven had het plan om zorgprofessionals uit Europa naar Nederland te halen en die te begeleiden voor zorgaanbieders. Vanaf 2019 ging het op zoek naar personeel. Eerst in Europa, maar al snel kwam Yomema uit in Indonesië. Het was de bedoeling dat afgestudeerde zorgstudenten uit dat land de kans kregen om met een studievisum maximaal vier jaar bij Hogeschool Avans+ een bacheloropleiding HBO-V te volgen.

RTV Drenthe bracht vorig jaar juli de misstanden rond Indonesische studenten naar buiten. De studenten werd een hbo-opleiding verpleegkunde en een baan in Nederland beloofd. In de praktijk bleek het een onbetaalde stage op mbo-niveau. Studenten bij de Zorggroep Drenthe waren zes dagen per week in touw met werk, stage en studie. Ook draaiden ze gebroken diensten en kregen ze nauwelijks stagebegeleiding. In de arbeidsovereenkomst stond ook dat ze duizend euro boete zouden krijgen wanneer ze zich negatief uit zouden laten over de Zorggroep Drenthe.

Wurgcontract
Daarbovenop kwam nog een wurgcontract dat Yomema afsloot met de studenten. Als de studenten vroegtijdig zouden terugkeren naar Indonesië stond hen een boete van 9200 euro te wachten. Dat komt neer op ongeveer drie jaarsalarissen in hun thuisland. Ook zou een verhuisvergoeding aan de studenten zijn toegezegd van 7750 euro, maar bij aankomst in Nederland bleek daar niets van waar te zijn.

Avans+ en Yomema zeiden vorig jaar nog dat het opleidingstraject zeer succesvol was. Maar in de dagvaarding zegt Avans+ nu dat 40 procent van de Indonesiërs die aan de opleiding zijn begonnen zonder diploma is uitgestroomd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!