David lichtte Ziggo op voor tienduizenden euro's, maar moet nu terugbetalen
David S. zat al jaren in de schulden en daarom zocht hij bijverdiensten. Toen hij zelf een illegaal tv-abonnement afsloot, zag hij daar wel handel in. En die handel liep snel op: in zeven jaar tijd stroomde er bijna een half miljoen euro binnen, zo bleek twee weken geleden tijdens de zitting.
Maar, S. kwam door zijn jarenlange verkoop van illegale tv-abonnementen op de radar bij Ziggo. En dankzij zijn advertenties op Marktplaats onder de naam Partyserver werd hij gevonden door een speurneus van het bedrijf en toen kwam de politie eraan te pas.
Twintig computers en harde schijven
Bij een inval in zijn huis in Etten-Leur in 2018 werden zo’n twintig computers en harde schijven in beslag genomen, waarop de illegale tv-dienst draaide. In de administratie vond de politie zo’n 400 namen van klanten.
Op zijn zolder stond apparatuur voor de illegale tv-dienst, inclusief noodstroomvoorziening, en op de rekening die hij op naam van zijn moeder had geopend, was tussen 2011 en 2018 zo’n 465.000 euro binnengekomen.
Klanten van David kochten via hem een Dreambox, een soort ontvanger, waarmee illegaal naar alle zenders van Ziggo kon worden gekeken. Dankzij een handig systeem werden de gegevens van een legaal Ziggo-abonnement gekopieerd en via de servers op de zolder van S. gedeeld met vele anderen.
Volgens S. was hij maar een schakeltje in het geheel. Ene Marcel zou aan de touwtjes trekken en die zou ook toegang hebben tot de rekening die zijn moeder op zijn verzoek voor deze handel had geopend.
Die Marcel betaalde op die manier ook weer andere mensen die bij de handel betrokken waren. En ook was die Marcel verantwoordelijk voor alle techniek, want daar had S. zelf niet zoveel verstand van. Gek genoeg is er geen onderzoek gedaan naar het bestaan van Marcel, van wie S. de achternaam ook niet wist.
70.000 euro
Justitie eiste 70.000 euro winst terug, maar David kwam zelf uit op 14.000 euro aan verdiensten in zeven jaar tijd en daar moest dan nog 3000 euro aan kosten vanaf, volgens hem. Maar, helaas voor David, ging de rechtbank mee met de berekening van justitie van 70.000 euro.
Maar, omdat de rechtszaak zes jaar op zich liet wachten, vindt de rechtbank het onredelijk om David nog zo'n hoge boete op te leggen. Hij hoeft daarom maar 30.000 euro terug te betalen.
Dat wordt voor S. nog een hele opgave. Hij is sinds januari uit de schuldsanering en kan eindelijk weer zelf bedenken waar hij zijn geld aan uitgeeft, zonder bemoeienis van een bewindvoerder. Nu hij die 30.000 euro moet terugbetalen, zal er een nieuw en langdurig traject volgen.