Inspectie dreigt met dwangsommen tegen huisartsenketen Co-Med

woensdag om 12:36 • Aangepast donderdag om 12:21
nl
Een nieuwe financiële klap dreigt voor de commerciële huisartsenketen Co-Med. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) eist dat de aangesloten praktijken goed bereikbaar zijn en dat de spoedzorg geregeld is, anders moet de keten dwangsommen betalen die kunnen oplopen tot 750.000 euro.
Profielfoto van Sami Kappe
Geschreven door
Sami Kappe

De inspectie heeft de last onder dwangsom op 18 juni opgelegd. Door 'bestaande regelgeving' is dit woensdag pas bekendgemaakt.

Een paar dagen na het besluit van de inspectie sloot Co-Med alle praktijken. Bovendien hebben de zorgverzekeraars de overeenkomsten met de keten beëindigd. Schuldeisers hebben het faillissement van de keten aangevraagd. De inspectie zoekt nog uit wat dit betekent voor de dwangsommen.

Volgens de IGJ voldoet Co-Med niet aan de regel dat patiënten binnen dertig seconden iemand aan de lijn moeten krijgen die medisch deskundig is. Ook heeft Co-Med niet geregeld dat een huisarts binnen een kwartier bij een patiënt in nood kan zijn.

Het is niet de eerste keer dat de inspectie ingrijpt bij Co-Med. De IGJ gaf de keten vorig jaar een zogenoemde aanwijzing, een opdracht dat de praktijken binnen een week beter bereikbaar moesten zijn voor mensen in nood. Dit werd echter teruggedraaid door de voorzieningenrechter.

Sinds februari geldt de opdracht alsnog. Omdat de inspectie geen verbetering zag, werd met de dwangsom gedreigd.

Advocaat
Tegen de NOS stelt de directeur van Co-Med dat zorgverzekeraars de inkomsten hebben weggenomen. "Men snijdt ons opzettelijk af." Hij is in beraad met zijn advocaat.

Patiënten van Co-Med-praktijken kunnen voorlopig terecht bij het Etten-Leurse Arene, een onlinehuisartsenpraktijk. En sommige patiënten kunnen naar een huisarts in de buurt.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Co-Med sloot afgelopen vrijdag de deuren

Zo willen deze huisartsen de patiënten van Co-Med overnemen

3.000 Tilburgers zonder huisarts door Co-Med-fiasco: 'We lossen het op'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!