Video

Guus Meeuwis sluit Groots af met een traan: ‘Het was heel intens’

27 juni om 02:19 • Aangepast vandaag om 11:52
nl
Het zit erop, na 72 keer Groots met een Zachte G heeft Guus Meeuwis woensdagavond de lichten van het Philips Stadion uitgedaan. De laatste Groots was intens, vertelt de zanger terwijl hij met natte oogjes van het podium komt. Bij veel Guus-fans liepen de tranen na afloop over de wangen: "Het is zoveel meer dan Guus, het raakt mij dat het klaar is."
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

Voor veel bezoekers van Groots is het Philips Stadion geen voetbalstadion maar een muziekstadion. Zeventien edities lang, 72 keer, speelde Guus Meeuwis de wedstrijd van zijn leven in het Eindhovense stadion.

Uren voor het allerlaatste concert zitten bezoekers al buiten in de bloedhitte te wachten. Eline van der Leest uit Rosmalen is de eerste. Om halfacht in de ochtend zet ze haar stoeltje voor het stadion om uiteindelijk dertien uur later het beste plekje te hebben. "Het wordt een groot gemis van een jaarlijks feest."

Naast haar zit Joyce Hamer, ze was zeventig keer bij Groots in het Philips Stadion. "Brabant is magisch, Guus is het mooiste van Brabant. Wat Guus doet is bovenmenselijk, hij is een soort god."

Nog één keer kilo's confetti (foto: Noël van Hooft).
Nog één keer kilo's confetti (foto: Noël van Hooft).

"Dit is de laatste van de laatste. Dat klinkt verdrietig, maar dit wordt de mooiste van allemaal", met die woorden opent Guus Meeuwis het concert. Tweeënhalf uur lang is het een ouderwets Groots-feestje. Af en toe met een verwijzing naar de laatste, af en toe met een traan, maar vooral meezingen, springen en dansen.

"Thuis, als ik straks rustig zit, komen alle emoties."

Met 'Brabant', en de laatste woorden van 'Tranen Gelachen', sluit Guus Meeuwis Groots af. Terwijl het vuurwerk de lucht in gaat, doet Guus de lichten van het stadion uit. "Ik heb tranen gelachen, onnozel gedaan en tenslotte tevreden, dik tevreden, het licht uit gedaan." Een applaus volgt en 35.000 bezoekers schreeuwen 'Guus, Guus, Guus'.

Een minuut later komt de zanger rustig, maar met wat waterige oogjes, van het podium af. "Het was een heerlijke laatste show, fantastisch. Ik heb echt genoten. We hebben zulke mooie dagen gehad, ik ben vooral dankbaar en blij nu."

Het laatste rondje door het Philips Stadion (foto: Set Vexy/ Nikki van Toorn)
Het laatste rondje door het Philips Stadion (foto: Set Vexy/ Nikki van Toorn)

De laatste Groots telde een recordaantal van negen shows. "Ze waren allemaal erg intens. Je ziet de energie van de mensen, je moet vechten tegen je emoties en de shows kwamen dit keer hard binnen. Het was echt een rollercoaster."

De Tilburgse zanger verlangt na de laatste noten vooral naar zijn vrienden en familie. "En dan zullen de tranen wel komen, dat heb je als je je vader en moeder ziet. En dat is ook niet erg, laat ze maar komen. Thuis, als ik straks rustig zit, komen alle emoties wel."

“Guus blijft in ons hart.”

Tranen zijn ook buiten het stadion te zien. Joyce Hamer staat in de armen van haar zoon te huilen. "Dit lijkt heel kinderachtig, maar we hebben hier vrienden gemaakt en verhalen gedeeld. Het raakt mij echt dat het klaar is." De megafan heeft echt genoten van de laatste: "Ik vond het tof, je zag Guus gelukkig zijn, de band straalde en ze hebben super gespeeld."

De meeste bezoekers snappen niet waarom Guus stopt met Groots en geloven het ook nog niet. "Hij komt over vijf jaar wel weer terug hier", weet een bezoeker zeker. "Guus blijft in ons hart", zegt een ander. Dat hoopt de zanger ook: "Ik stop niet, ik stop alleen met Groots. Als ze mij een beetje kennen, komt er ooit wel iets voor terug." Maar wat het gaat zijn, dat weet Guus zelf ook nog niet.

ALLES OVER DE LAATSTE GROOTS:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.