Driekwart jongeren ontvangt ongevraagd naaktfoto's: vaak van een onbekende

30 juni om 12:00 • Aangepast 12 juli om 02:05
nl
Een seksueel getint berichtje sturen naar je partner, veel mensen vinden het spannend. Soms met een foto erbij om het nog opwindender te maken. Dat kan leuk zijn als je het allebei wilt, maar het kent ook gevaren. Uit onderzoek van Omroep Brabant blijkt dat een op de vijf jongeren die wel eens een naaktfoto of filmpje heeft verstuurd, daarna werd gechanteerd om meer beelden te sturen. Dat heet sextortion en valt vanaf 1 juli onder de nieuwe wet seksuele misdrijven.

Omroep Brabant onderzocht hoe jongeren omgaan met online seksualiteit. Hoe vinden ze het als ze ongevraagd een dickpic ontvangen en versturen ze zelf wel eens een pikante foto? Meer dan 400 jongeren verspreid over de hele provincie tussen de 12-25 jaar vulden de vragenlijst in.

Een aantal resultaten uit ons onderzoek op een rijtje
- Sexting blijkt populair. 85% van de jongeren heeft wel eens een seksueel getint berichtje ontvangen en ruim de helft heeft wel eens zo'n berichtje verstuurd.
- 76% ontvangt wel eens ongevraagd een naaktfoto. Bij twee derde van de jongeren kwam die ongevraagde foto van een onbekende.
- Meiden ontvangen nóg vaker ongevraagd een naaktfoto (84%) dan jongens (63%).
- We vroegen hoe jongeren zich daarbij voelden en het grootste deel (69%) gaf aan het niet fijn te vinden.

Verslaggever Ilse sprak met meiden die een vervelende ervaring hebben met naaktfoto's en seksfilmpjes die van hen werden verspreid. Dat zie je in deze HOE..?

Wachten op privacy instellingen...

Nieuwe Wet seksuele misdrijven

Op 1 juli gaat de nieuwe zedenwet in. Die stelt seks tegen de wil strafbaar. Voorheen moest worden bewezen dat er dwang was, maar met de wetswijziging kan iemand worden veroordeeld als de dader wist dat de seks onvrijwillig was of had moeten weten dat het slachtoffer geen seks wilde.

Daarnaast wordt ook online seksueel grensoverschrijdend gedrag in de nieuwe wet meegenomen. Zo vallen sextortion, chantage met naaktbeelden, wraakporno en grooming, digitaal kinderlokken, voortaan onder de Wet seksuele misdrijven. Daarmee worden het zedendelicten en kunnen slachtoffers sterker komen te staan in de rechtbank. Zo kan de schade die het slachtoffer geleden heeft meegenomen worden in het proces.

Naaktbeelden versturen
We vroegen de jongeren ook of ze wel eens naaktfoto's of seksfilmpjes van zichzelf versturen.

- 40% van de jongeren geeft aan wel eens een naaktfoto te hebben verstuurd.
- 20% verstuurde wel eens een seksfilmpje van zichzelf.
- 13% van de jongeren geeft aan wel eens een naaktfoto of seksfilmpje van iemand anders te hebben doorgestuurd.
- Een op de vijf jongeren die wel eens een naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf heeft verstuurd, werd daarna gechanteerd om meer beelden te sturen.

Uit de taboesfeer
Javier Koole doet onderzoek naar het voorkomen van seksueel geweld bij Rutgers, het expertisecentrum voor seksualiteit en seksuele gezondheid. Het kan volgens hem grote mentale gevolgen hebben wanneer jouw naaktbeelden worden doorgestuurd. "Wanneer een foto bijvoorbeeld rondgaat op school, wordt degene die de beelden heeft gemaakt vaak geshamed. Ze krijgen het gevoel dat zij de schuldige zijn en voelen zich onwijs alleen."

Terwijl de jongeren die de beelden doorsturen vaak de impact daarvan niet door hebben. "Vooral jongens sturen beelden door omdat ze het bijvoorbeeld grappig vinden of omdat het hen een hogere status geeft binnen de groep. Ze denken vaak niet na over wat het met iemand doet."

Daarom is het volgens Koole belangrijk om het uit de taboesfeer te halen. "We moeten jongeren uitleggen wat het is en hoe ze ermee om kunnen gaan. Dit kan helpen om ongewenste sexting te voorkomen."

Heb je zelf een vervelende ervaring na het versturen van naaktbeelden of heb je een andere vervelende seksuele ervaring? Dan kun je terecht bij verschillende organisaties, zoals Slachtofferhulp Nederland en Helpwanted. Je kunt anoniem contact met ze opnemen voor advies of hulp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!