Rechter weet niet wie Peter Netten doodschoot, vrijspraak voor verdachten

vrijdag om 13:47 • Aangepast gisteren om 12:07
nl
Anton R. (30) en Kaan D. (28) uit Oss zijn vrijgesproken van de moord op Peter Netten (30). Dat heeft de rechtbank in Den Bosch vrijdag geoordeeld. Netten werd op 4 juni 2018 op het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat in Oss doodgeschoten na een ordinaire ruzie. Justitie had 10 jaar geëist tegen Anton R., de zoon van de beruchte godfather Martien R. "Wie het fatale schot heeft gelost en wanneer is niet duidelijk. De rechtbank kan niemand met de nodige zekerheid aanwijzen."
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Er was die nacht van 3 op 4 juni ruzie ontstaan toen Netten wilde dat Kaan D. (28) hem naar huis zou brengen na een familiefeestje in Berghem. Maar, omdat Kaan D., samen met Anton R. al iemand anders wegbracht, zocht Netten hem later die nacht dronken en boos op op het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat in Oss.

Volgens de officier was de ruzie niet meer dan die van twee kleuters op een kinderfeestje. Het enige verschil was dat deze ruzie werd beslecht op een manier die alleen past bij zware criminelen. Netten stormde op D. af, maar kreeg flinke klappen. Daarna zou hij een mes hebben getrokken, waarop hij vervolgens werd neergeschoten.

Vijf kogels
Peter Netten overleed op het kamp aan de Hoogheuvelstraat in Oss nadat er vijf kogels op hem waren afgevuurd. Het gaat om hetzelfde kamp waar een jaar later zevenhonderd agenten binnenvielen tijdens operatie Alfa. Hierbij werden vele verdachten aangehouden, onder wie 'godfather' Martien R.

Vader Martien kreeg 16 jaar in hoger beroep voor drugshandel, wapenhandel, witwassen en leiding geven aan een misdaadorganisatie. Zoon Anton kreeg in dezelfde zaak 10 jaar cel.

Zwijgen
In afgeluisterde gesprekken leek het dat Kaan D. de schuld op zich wilde nemen van de dood van Netten, waarschijnlijk omdat hij zich verantwoordelijk voelde voor de ruzie en/of omdat hij daar een mooi bedrag voor zou krijgen. Beide mannen zeiden er niets over tijdens de zitting, ruim twee weken geleden. Ze kozen ervoor om te zwijgen.

Dankzij afluisterapparatuur was ook te horen dat vader Martien R. afsprak dat Kaan D. zich zou melden bij de politie en zou bekennen. En zo zou zoon Anton niets te vrezen hebben. Zo zei Martien R. dat er ‘beelden moesten verdwijnen'. "Het is beter dat Kaan 15 jaar krijgt dan onze jongen”, zei Martien R. tegen zijn vrouw.

Er waren meerdere mensen op het kamp aanwezig toen de dronken Netten verhaal kwam halen bij ‘die kankerturk’ over de mislukte afspraak over het thuisbrengen. En wrang genoeg waren alle aanwezigen ook vrienden of bekenden van elkaar en allemaal die avond aanwezig geweest op het feest van de familie Netten in een zalencentrum in Berghem.

Politie doet onderzoek in de zaak Peter Netten (foto: Hans van Hamersveld).
Politie doet onderzoek in de zaak Peter Netten (foto: Hans van Hamersveld).

De leuke avond eindigde abrupt toen Peter Netten het kamp op stormde. De verhalen van de getuigen over wie begon met slaan en wie een vuurwapen had, lopen flink uit elkaar. En de rechtbank kan daardoor niet meer uitmaken wie er nou geschoten heeft. En het kan zelfs zo zijn dat Netten pas is doodgeschoten door iemand anders, nadat alle ruziemakers al waren vertrokken. Een getuige in de straat tegenover het kamp vertelde namelijk eerst drie schoten hoorde en pas later weer vijf schoten. En de rechtbank merkte op dat er nog zeker drie andere mensen aanwezig waren.

De rechter verklaarde dat de Anton R. en Kaan D. niet met de gewenste zekerheid kunnen worden veroordeeld. Het is niet duidelijk geworden wie welke schoten heeft gelost en wanneer. En daarom spreekt de rechtbank spreekt beiden vrij van het doden van Peter Netten.

De rechtbank betreurt het dat de verdachten en hun familie er alles aan gedaan hebben om het onderzoek te belemmeren en een flink rookgordijn hebben opgetrokken. Zo zwegen beide verdachten tijdens het hele onderzoek, zijn er beelden kwijtgemaakt, hulzen opgeraapt en vuurwapens in het water gegooid. Ook is het lichaam van Peter Netten op enig moment versleept.

De afgeluisterde gesprekken geven wel een goed idee van waar de betrokkenen mee bezig waren, maar zijn niet genoeg om iemand te veroordelen als schutter, oordeelt de rechtbank, omdat gesprekken op verschillende manieren kunnen worden geïnterpreteerd.

Zo is te horen dat de handen van Anton R. werden gewassen met een bijtend middel, omdat 'die pijn minder is dan jaren in de cel'. Het lijkt erop dat dat gebeurd is om kruitsporen weg te wassen, maar dat vindt de rechtbank allemaal niet sterk genoeg als bewijs dat Anton R. de schutter zou zijn. Op de kleren van Kaan D. werden ook kruitsporen gevonden. Maar, dat kan ook zijn omdat hij dichtbij de schutter stond.

Kortom, de rechtbank had te veel vragen over de zaak en de te weinig bewijs. Daarom kon de rechtbank na zes jaar niet anders besluiten dan de mannen vrij te spreken van het doodschieten van Peter Netten.

Kaan D. werd wel veroordeeld tot 15 dagen cel voor het mishandelen van Peter Netten. De getrainde kickbokser sloeg hem een gebroken neus, vlak voor hij stierf.

DIT ZAL JE OOK INTERESSEREN:

Peter Netten moest 'kleuterruzie' met dood bekopen, tien jaar geëist

'Als jij zegt dat je Peter Netten hebt vermoord, krijg je 1,5 miljoen euro'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!