Video

Onveilige situaties op wegen door hoge bermen: 'Kunnen niet zomaar snoeien'

27 juni om 19:36 • Aangepast 13 juli om 02:01
nl
Het is een grote ergernis van veel automobilisten: de hoge bermen langs de wegen. Steeds meer stukken weg zijn onveiliger geworden, doordat het gras langs de kant de afgelopen tijd flink is gegroeid en het zicht belemmert. Maar de hoge bermen zijn niet zo eenvoudig weg te halen, volgens Rijkswaterstaat.

Afgelopen tijd zijn er bij Rijkswaterstaat steeds meer meldingen binnengekomen over het hoogstaande gras in de berm. De combinatie van veel regen en daarna zon maakte dat het gras en de struiken flink de hoogte in zijn gegaan.

Het leidt op verschillende plekken in onze provincie tot onveilige situaties in het verkeer. Op een oproep van Omroep Brabant reageerden ruim tweehonderd mensen. Zo noemt Mariska de Raamweg in Cuijk levensgevaarlijk voor fietsers. "Als je uit het fietstunneltje komt, kun je pas zien of er verkeer aankomt als je al op de weg staat. Verkeer mag daar tachtig kilometer per uur rijden", meldt ze.

Meerdere Tilburgers noemen het stadsdeel De Reeshof. Zo zegt Robert: "In de complete Reeshof is het zelfs zo erg dat je het onkruid raakt met de auto, groeit compleet de weg op. Vooral de Dongewijkdreef is erg." Al lijken Tilburg en Cuijk meer gemeentekwesties.

"We kunnen een weg niet zomaar afsluiten om te snoeien."

Saartje noemt de rotonde bij afrit Ekkersrijt vanaf de A50 in Son. Ook daar neemt de hoge berm het zicht weg. En volgens Meggy geldt hetzelfde voor de omgeving rondom het Udense ziekenhuis Bernhoven.

Tijd om al die plekken eens te maaien, zou je zeggen. Maar zo makkelijk gaat dat niet. “We kunnen een weg niet zomaar afsluiten om te gaan snoeien”, vertelt Eric van Beerendonk van Rijkswaterstaat. “Vaak wordt er gekeken of er andere werkzaamheden gecombineerd kunnen worden met de snoeiwerkzaamheden. Dat maakt het lastiger plannen."

De bermen zijn afgelopen tijd zoveel gegroeid door het wisselvallige weer. De combinatie van veel regen en daarna zon maakte dat het gras flink de hoogte in ging. Rijkswaterstaat betwijfelt daarom of het wel genoeg zou zijn om slechts een keer te maaien. Overigens is Rijkswaterstaat alleen verantwoordelijk voor rijkswegen, in andere gevallen ligt het bij de gemeente.

Een probleem dat eerder dit jaar ook aan het licht kwam was de veiligheid van de wegwerkers bij werkzaamheden aan de weg. Bouwend Nederland riep op om wegen dicht te gooien tijdens werkzaamheden, omdat automobilisten te weinig rekening hielden met de wegwerkers.

"Veiligheid staat bovenaan, daarom snoeien we niet met een mobiele afzetting."

“Dus als we willen snoeien dan zullen we de hele weg dicht moeten gooien", vertelt Van Beerendonk. "Veiligheid staat boven alles. Vroeger konden we nog met een mobiele afzetting alles snoeien, maar dat gaat nu dus niet meer."

Zie jij ook een onveilige situatie door de hoge bermen? Rijkswaterstaat vraagt om dan contact op te nemen. "Zodra er gevaarlijke situaties ontstaan, grijpen we zo snel mogelijk in."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

In maart was er een noodkreet vanuit Bouwend Nederland over de veiligheid van wegwerkers

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.