Video

Gemeente Zundert wordt eigenaar van Fort Oranje, vaste bewoners 'positief'

vrijdag om 09:18 • Aangepast gisteren om 09:35
nl
Camping Fort Oranje in Rijsbergen is gekocht door de gemeente Zundert. Eerst was duidelijk dat de camping door een nog onbekende bieder is gekocht voor 6.450.000 euro. Nu meldt de gemeente zelf eigenaar te zijn geworden.
Profielfoto van Ron VorstermansProfielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

Woensdagochtend werd het terrein van de roemruchte camping in opdracht van de gemeente Zundert geveild. De veiling begon met een openingsbod van 500.000 euro. De gemeente ging daar fiks overheen.

De gemeente wil zo de regie in eigen handen houden. “Naarmate de veilingsdatum steeds dichterbij kwam, was meedoen aan de veiling geen vraag meer, maar een noodzaak voor ons als overheid", zegt burgemeester Joyce Vermue.

"Na jarenlange turbulente tijden en onzekere periodes, moesten wij wel het heft in eigen hand nemen om als overheid zelf te bepalen wie de eigenaar wordt."

Door dat hoogste bod kan de gemeente nu al haar mogelijkheden inzetten bij de selectie van een nieuwe eigenaar. Ook is uitgebreid onderzoek mogelijk naar eventuele strafbare feiten of overtredingen van een potentiële koper.

"Eindelijk zijn we nu voorgoed verlost van de jarenlange ellende die we achter de rug hebben."

Op het terrein woont een klein aantal bewoners permanent op de camping. Zij hebben de grond in het verleden gekocht van de familie Engel, die eigenaar was. Frenk van Bommel is één van de vaste bewoners: "Dat de gemeente de grond gekocht heeft, komt voor ons als een volslagen verrassing. We zien het zeker als een positieve ontwikkeling. Eindelijk zijn we nu voorgoed verlost van de jarenlange ellende die we achter de rug hebben."

Van Bommel houdt nog wel een kleine slag om de arm: "Ik hoop niet dat de gemeente wordt teruggefloten omdat ze zelf hebben meegeboden. Maar ik ga ervan uit dat ze zich hierover juridisch goed hebben laten adviseren, anders zou het gezichtsverlies zijn."

'Jarenlang wanbeleid'
De camping was omstreden. Sinds bijna vijftien jaar legde de gemeente dwangsommen op vanwege brandgevaarlijke caravans en hennepkwekerijen. Ook zijn honderden incidenten geregistreerd rond diefstal, geweld, drugs en prostitutie.

De gemeente Zundert besloot in 2017 beslag te leggen op de camping van de oud-eigenaren, vader en zoon Cees en Jan Engel, en het beheer over te nemen. Na de beslaglegging wilde Zundert de kosten van het onderhoud, naar schatting 5 miljoen euro, verhalen op de familie Engel, maar die weigerde te betalen. Daarop besloot de gemeente tot verkoop van Fort Oranje.

Na de zomer bekijkt de gemeente wat er kan en moet gebeuren. Eigenaren van kavels en omwonenden krijgen een dezer dagen een uitleg. "Mijn wens is om hier te blijven wonen. Ik ben de gemeente Zundert dankbaar dat ze er altijd voor ons zijn geweest. Ik hoop dat dit in de toekomst zo blijft", aldus Frenk van Bommel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!